Entrevista a Carmen Juan, de llibreria 80 Mundos

“A Alacant es parla valencià. Per a molta gent la seua cultura està vinculada a la llengua i fa falta aconseguir que la gent siga conscient d’això.”

 

80 Mundos és una llibreria històrica d’Alacant. Des de la seua fundació en 1984, l’establiment, ubicat al número 14 de l’avinguda General Marva, és un espai de referència per a tota persona amant de la lectura. També és un punt on trobar un fons de títols curosament seleccionats i una atenció d’una excel·lència que només pot ser entregada per un equip que sent una autèntica passió pels llibres. És per això que, quan Fernando ─la persona al càrrec del negoci fins a juliol de l’any passat─ es va jubilar, Carmen Juan i altres tres amics decidiren continuar amb un projecte que no es podia deixar morir. Deixar-lo anar haguera significat un colp dur per a la salut cultural d’una ciutat en la qual cada vegada resulta més complicat adquirir literatura en tendes independents.

 

80 Mundos es va encarregar, junt amb el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, d’instal·lar la llibreria de la tercera edició de la Plaça del llibre d’Alacant amb una selecció d’obres en valencià. Durant tres dies, aquest racó va mostrar als visitants que el nivell de qualitat de la literatura en aquest idioma és molt alta i la riquesa, pel que fa a gèneres i estils, immensament elevada.

 

Què et va impulsar a implicar-te en el projecte per a mantindre oberta 80 Mundos?

És una llibreria emblemàtica d’Alacant, la llibreria de la ciutat. Té més anys que jo, la considere la llibreria de la meua infància i desitjava que continuara oberta.

 

Sembla prou valent apostar per una llibreria independent…

És veritat que feia una miqueta de por, però vaig creure que era un projecte prou segur. La llibreria ja té el seu públic i és un establiment enorme i meravellós.

 

Quins són els reptes a què s’enfronten les llibreries independents en l’actualitat?

Ens enfrontem a les grans potències, al best-seller, als supermercats… Es poden comprar llibres quasi en qualsevol lloc.

 

Quins aspectes creus que fan especial 80 Mundos?

La selecció és l’element que la fa especial. Els llibres que entren, es trien un per un i, com que coneixem el fons, les obres de què disposem són més fàcils de defensar. També oferim un tracte personalitzat, una conversa directa, i això sempre és millor que un click.

 

I amb quina freqüència alguna persona pregunta per un llibre en valencià?

Cada dia ens demanen algun llibre en valencià. La gent sap que en 80 Mundos hi ha llibres en valencià, i trobar novetats en aquest idioma no és fàcil en Alacant. També tenim molts llibres de fons, que ja són més antics, i eixos sempre funcionen prou bé.

 

Quin impacte penses que pot tindre la Plaça del llibre pel que fa a la percepció del valencià com a llengua literària?

Iniciatives com aquesta són molt importants. A Alacant es parla valencià. Per a molta gent la seua cultura està vinculada a la seua llengua i fa falta aconseguir que la gent siga conscient d’això. En la Plaça del llibre les persones poden comprovar que s’escriu en valencià i, inclús, que es tradueixen obres al valencià, i això té una força visibilitzadora immensa.