La ciutat d’Alacant acull l’acte commemoratiu del Dia de les Lletres Valencianes

  • L’acte ha estat presidit per Eva Montesinos, vicealcaldessa d’Alacant, Carles Cortés, vicerector de la Universitat d’Alacant, Anna Moner, Ambaixadora de la Lectura 2017, i Manel JM. Romero, secretari general de FULL
Carles Cortés, Ximo G. Caturla i Anna Moner.

La ciutat d’Alacant ha sigut la localitat valenciana elegida per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) per a celebrar el Dia de les Lletres Valencianes amb un acte presidit per Eva Montesinos, vicealcaldessa d’Alacant, Carles Cortés, vicerector de la Universitat d’Alacant, Anna Moner, ambaixadora de la Lectura 2017, i Manel JM. Romero, secretari general de FULL. L’acte, que ha tingut lloc a l’Ajuntament d’Alacant, ha comptat amb l’assistència d’un nombrós grup d’alumnes de diferents centres docents de la ciutat.

FULL, dins de les accions que organitza dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana (PVFLL),  va establir l’any  2016 la celebració, cada vegada en una localitat valenciana diferent,  d’un acte institucional per a commemorar el Dia de les Lletres Valencianes. L’any passat va ser el Reial Monestir de la Santíssima Trinitat de València el lloc elegit, convent de què va ser abadessa Sor Isabel de Villena (1430-1490) i on va escriure la seua obra Vita Christi, un dels llibres més importants del Segle d’Or Valencià. Enguany ha sigut  la ciutat d’Alacant qui ha acollit aquest acte de revaloració del nostre patrimoni literari.

El Dia de les Lletres Valencianes se celebra cada 20 de nombre per a commemorar la primera edició de Tirant lo Blanch de Joanot Martorell, llibre publicat a la ciutat de València el 20 de novembre de 1490. L’objectiu d’aquesta celebració és reivindicar la literatura escrita en la nostra llengua i donar a conèixer els nostres escriptors i escriptores, familiaritzant a la ciutadania amb els llibres en valencià.

Eva Montesinos ha destacat en la seua intervenció la importància que té per a la ciutat d’Alacant acollir aquest acte de reivindicació de les lletres valencianes. Anna Moner, per la seua part, ha fet un elogi del Tirant lo Blanch i de la lectura en la nostra llengua, mentre que Carles Cortés, com a vicerector de la Universitat d’Alacant i en nom del comitè organitzador de la II Plaça del Llibre d’Alacant, ha centrat la seua al·locució en les activitats programades per a la Plaça, que ompliran la plaça del port d’Alacant de llibres en valencià el proper cap de setmana. “Aquesta celebració del Dia de les Lletres Valencianes, que acull la nostra ciutat per primera vegada, és el preàmbul d’un gran programa d’activitats que ompliran el port d’Alacant de llibres en valencià”, ha puntualitzat Cortés.

Ha tancat l’acte  el professor i escriptor Joaquim González i Caturla, tota una autoritat en la rondallística valenciana, que ha fet gaudir als assistents amb una sèrie de rondalles de la comarca de l’Alacantí.