La segona jornada de la tercera edició Plaça del llibre d’Alacant acull la presentació de 10 obres en valencià

L’esdeveniment de tancament, un concert amb Mireia Vives i Borja Penalba, va omplir per complet la carpa instal·lada a la plaça del Port

 La segona jornada de la tercera edició de la Plaça del llibre d’Alacant va estar marcada pel volum d’obres que es van presentar. En total s’introduïren 10 títols de diferents gèneres, una mostra de la gran varietat d’estils de la qual gaudeix la literatura en valencià. Durant tot el dia la gent no va parar d’apropar-se a la plaça del Port per a descobrir les obres presentades, els exemplars seleccionats a la llibreria instal·lada pel Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alicantines i l’establiment 80 Mundos i participar en les diferents activitats complementàries.

 

Una de les presentacions més destacades va ser la de l’obra Joan Baldoví. En clau valenciana (Perifèric Edicions), que va comptar amb la presència del seu autor, Salvador Vendrell, i del diputat, els quals van parlar sobre el valencianisme d’una generació. Posteriorment, estigueren a l’Espai d’Autors signant exemplars.

 

En la introducció de 10 de dones (Escola Valenciana) hi estigueren presents 5 de les 10 escriptores valencianes implicades en la creació d’aquest compendi de mirades literàries: Gràcia Jiménez, Empar de Lanuza, Rosa Roig, Lliris Picó i Carmen Agulló. Algunes persones del voluntariat pel valencià promogut per Escola Valenciana, per a donar suport a interessats i interessades en aprendre a parlar la llengua, es van encarregar de donar pas a cadascuna de les autores.

 

Per a la presentació de La memòria de les ones (Balandra Edicions), la seua autora, Pepa Guardiola, va estar acompanyada de les editores Àfrica Ramírez, de Balandra Editorial, i Dolors Pedrós, d’Edicions 96. Es tracta de dos editores que col·laboren amb una mateixa autora i, en l’esdeveniment, les tres compartiren la seua extensa experiència amb el públic en una conversa literària.

 

Jonatan Poveda, Juan-Boris Ruiz i Gabriel Sansano Belso són alguns dels escriptors dels títols que conformen la col·lecció La memòria democràtica (Publicacions de la Universitat d’Alacant). En la presentació a la Plaça del llibre d’Alacant se centraren en dos d’ells: La memòria democràtica a la Comunitat Valenciana i Silenci, oblit i preservació de la memòria democràtica.

 

Els altres títols introduïts van ser Nuvolet (Bromera), de Joaquim G. Caturla; Els parlars valencians (Publicacions de la Universitat d’Alacant), de Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes; Dones Valencianes que han fet història (Bromera), de Sandra Capsir i Maria Viu; Un home bo (Edicions 96), de Jaume Miquel Peidró, qui va estar acompanyat en la introducció per la seua editora, Dolors Pedrós; A la platja de Camus (Edicions del Bullent), presentació en què va intervindre l’autora, Elvira Cambrils, i l’editora, Núria Sendra, i Tot entra en el pes (Vincle Editorial), amb una introducció a càrrec de Toni Mollà, autor de l’obra, Enrinc Balaguer, catedràtic de literatura catalana contemporània de la Universitat d’Alacant, i Manolo Gil, editor.

 

 

Altres activitats

 

Al matí es va celebrar una sessió de micro obert, en la qual van participar algunes de les persones que formen part de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Hi intervingueren Lliris Picó, Joaquim Caturla, Gràcia Jiménez, Pere Miquel Campos, Rosa Roig, Manola Roig, Vicent Beltran i Carles Segura.

 

La carpa de la Plaça del llibre es va omplir per complet durant el concert amb què es va tancar la jornada, oferit per Mireia Vives i Borja Penalba, músics que, acompanyats per Berta Iñíguez i Sergi Carós, presentaren el disc Línies en el cel elèctric i interpretaren versions d’altres coneguts artistes com Ovidi Montllor o Leonard Cohen.

 

Durant tota la jornada va estar obert el Bibliocirc, el racó per a xiquets i xiquetes on pogueren llegir contes, divertir-se amb jocs de fusta, participar en tallers de punts de llibres i realitzar activitats de circ. La Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) va organitzar un taller de booktrailers, peça audiovisual que serveix per a introduir un llibre. Els infants, després de seleccionar un conte i una disfressa, es posaven davant d’un croma, on se’ls filmava, i el vídeo resultant s’editava per a introduir els joves en l’interior d’una escena.

 

Així mateix, al matí ens va visitar el Bus de la llengua, una iniciativa de la Generalitat Valenciana adreçada a la promoció lingüística a través de jocs que tenen el valencià com a protagonista i que conviden a la participació de persones de totes les edats.