La tercera edició de la Plaça del Llibre d’Alacant finalitza amb èxit

La plaça del Port va acollir presentacions, signatures, lectures, activitats infantils i música entre els dies 22 i 24 de febrer

La plaça del Port d’Alacant es va convertir els dies 22, 23 i 24 de febrer en el centre de les lletres valencianes amb la celebració de la tercera edició de la Plaça del Llibre en la ciutat. La finalitat de la qual era apropar i visibilitzar la literatura en valencià a través de presentacions de llibres i signatures, que es complementaren amb activitats infantils i musicals.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada enguany per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, per les Corts Valencianes, per la Fundació Full – Fundació pel Llibre i la Lectura i per Escola Valenciana – La Cívica, amb la col·laboració del Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, la Universitat d’Alacant, Acció Cultural del País Valencià, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació d’Escriptors en Llegua Catalana i la Institució Alfons el Magnànim.

Durant les tres jornades, l’espai instal·lat per la llibreria 80 Mundos i el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines va estar obert amb una selecció de llibres en valencià que deixava constància de la varietat editorial en aquesta llengua pel que fa a gèneres, estils i públic objectiu. Es varen vendre més de 400 títols al llarg de les tres jornades, un número que va superar les expectatives.

Algunes de les entitats organitzadores també tenien la seua pròpia caseta, com ara Escola Valenciana, Institució Alfons el Magnànim, l’Institut d’Estudis Catalans i Publicacions de la Universitat d’Alacant on presentaren algunes de les obres que editen. Totes coincidixen en apuntar que aquesta tercera edició ha estat un èxit de públic i vendes, comparada amb edicions anteriors.

En total es varen presentar 17 llibres. Entre els més destacats per les vendes assolides a la Plaça el Llibre es troben els cursos de valencià “Punt per punt” de Juli Martínez Amorós i Lidia Garrigós (Publicacions de la Universitat d’Alacant); “Dani Miquel. El xiquet de la Ribera” de Jordi Davó (Andana, Publicacions de la Universitat d’Alacant); o “Joan Baldoví. En clau valenciana” de Salvador Vendrell (Perifèric Edicions), obra que va comptar amb la presència del polític valencià per a la seua presentació.

L’acte més emotiu va tindre lloc durant la primera jornada amb el tribut al poeta valencià Lluís Alpera, qui ens va deixar el passat mes de desembre. L’esdeveniment va comptar amb les intervencions dels escriptors i professors de la Universitat d’Alacant Enric Balaguer, Victòria Cremades i Joaquim Espinós, amb la professora d’història retirada Gràcia Jiménez i amb l’escriptor i metge jubilat Emili Rodríguez. Les persones participants varen recitar alguns dels versos de l’autor i parlaren de la influència que havia tingut sobre ells i elles tant en l’àmbit personal com literari.

Les dos propostes musicals varen omplir per complet l’espai de presentacions. La primera, com a cloneda de la jornada del dissabte, va ser el concert de presentació el disc “Línies en el cel elèctric” oferit per Mireia Vives i Borja Penalba acompanyats per Berta Iñíguez i Sergi Carós. La segona va anar a càrrec de Dani Miquel, qui amb la seua banda oferí el seu divertidíssim espectacle amb cançons en valencià d’ara i de sempre que varen fer cantar i ballar a xiquetes i xiquets, però també a les persones adultes, en l’acció més multitudinària de la Plaça del Llibre d’enguany. Abans d’aquest concert, celebrat l’últim dia, Dani Miquel va participar en la presentació de l’obra infantil “Dani Miquel. El xiquet de la Ribera” de Jordi Davó (Andana, Publicacions de la Universitat d’Alacant). La combinació d’actes explica la gran quantitat de famílies amb xiquetes i xiquets que visitaren la Plaça del Llibre durant l’últim matí.

D’altra banda, també són destacables les activitats oferides per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, qui va obrir durant les tres jornades l’espai Bibliocirc: un racó per als més joves on prop de 500 xiquets pogueren llegir contes, jugar amb jocs de fusta, crear els seus propis punts de llibre i practicar exercicis de circ. El dissabte també proposaren als més menuts crear el seu propi booktrailer, vídeo que servix per a presentar un llibre. En aquesta activitat, més d’un centenar de xiquetes i xiquets han seleccionat un títol i unes disfresses, se’ls ha gravat davant d’un croma i, a continuació, s’ha editat el vídeo per a inserir als joves en el món de l’obra triada.

El primer matí va visitar la Plaça l’alumnat d’alguns centres escolars per a participar en activitats de promoció lingüística i lectora i dissabte hi va estacionar el Bus de la Llengua, una iniciativa de la Generalitat Valenciana de promoció lingüística a través de jocs adreçats a persones de totes les edats.

En termes generals, l’afluència de públic a la Plaça del Llibre d’Alacant durant els tres dies va ser contínua. Les vendes d’obres a la llibreria era constant, així com les visites a l’espai de presentacions. Les activitats complementàries funcionaren com un important reclam i les adreçades als més joves serviren per a atraure a un gran nombre de famílies i fomentar la lectura en valencià entre un sector de la població, el de xiquetes i xiquets, sobre el qual és fonamental actuar per a crear lectores i lectors en aquesta llengua.