La tercera edició de la Plaça del Llibre d’Alacant homenatja el poeta valencià Lluís Alpera en la primera jornada

Durant el matí l’alumnat d’alguns centres educatius ha visitat l’espai per a realitzar activitats de foment lector

 La tercera edició de la Plaça del llibre d’Alacant va arrancar en la plaça del Port el 22 de febrer amb una jornada marcada per l’homenatge a Lluís Alpera, important poeta valencià, crític i fundador del departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, qui va faltar el mes de desembre. La programació es va completar amb l’acte d’inauguració, les presentacions de llibres i activitats infantils i juvenils d’animació lectora.

 

El tribut al poeta valencià va comptar amb la presència dels escriptors i professors de la Universitat d’Alacant Enric Balaguer, Victòria Cremades i Joaquim Espinós, amb la professora d’història retirada Gràcia Jiménez i amb l’escriptor i metge jubilat Emili Rodríguez. Els quatre participants parlaren sobre la influència que Lluís Alpera havia tingut tant en les seues carreres com en les seues vides en general i van recitar alguns dels versos d’aquesta destacada figura de les lletres catalanes.

 

Just abans va tindre lloc la presentació oficial de la tercera edició de la Plaça del llibre d’Alacant. Sobre l’escenari hi estigueren presents Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; Rosella Valor, de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL); Lliris Picó, secretària de l’Institut d’Estudis Catalans;  Josep Forcadell, director de Publicacions de la Universitat d’Alacant; Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant, i Marinela Garcia, vocal de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià. Els representants de les entitats organitzadores van defensar l’impacte que té la Plaça del llibre en la promoció de la literatura escrita en valencià.

 

El primer llibre presentat va ser Punt per punt. Curs de valencià (Publicacions de la Universitat d’Alacant), un manual amb un innovador mètode per a aprendre la llengua introduït per Juli Martínez, un dels seus autors. Joan Borja, director de la càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, i Vicent Vidal, professor de la institució educativa, presentaren Història de la literatura popular catalana (Publicacions Universitat Rovira i Virgili, Publicacions de la Universitat d’Alacant i Edicions de la Universitat de les Illes Balears) en qualitat d’autors de l’obra. La introducció del títol de teatre @Rita-Trobador (Bromera), a càrrec del seu autor, Joan Nave, i d’Anna Esteve, va prendre forma de conversa entre els dos. Finalment, Emili Rodríguez Bernabeu i José Antonio Buil presentaren Poesia científica, un recull de poemes bilingüe relacionats amb la ciència. Diego Zaragozí, regidor de Cultura d’Altea, Joan Borja, director de la càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, i Joan Lluís Moreno, guanyador dels Premis Altea de literatura i investigació amb el seu llibre Tast de salobre, també visitaren la Plaça del llibre per a donar visibilitat a quest certamen de lletres valencianes.

 

Al matí, acudiren a la plaça estudiants i estudiantes dels centres Joaquín Sorolla, Radio Exterior, Figueras Pacheco i Luis Garcia Berlanga d’Alacant i Gaia de Sant Vicent del Raspeig per a participar en diferents activitats de foment de la lectura. A la vesprada, es va obrir Bibliocirc, un espai per als més menuts on pogueren divertir-se amb jocs de fusta, activitats de circ, contes i un taller de punts de llibres.