Premis Plaça

Premi Trajectòria Plaça del Llibre 2018

Isabel-Clara Simó

La Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’honor 2018 a la trajectòria literària a l’escriptora Isabel-Clara Simó, per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre País.

Isabel-Clara Simó és considerada com una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. Guardonada en múltiples ocasions: entre altres distincions, amb el Premi d’honor de les Lletres Catalanes, el Premi Sant Jordi de Novel.la per La salvatge; la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària; el Premi Andròmina de Narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en Assaig per En legítima defensa; el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira per El meu germà Pol; o el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana.

Però no és l’única raó per guardonar la degana de la Institució de les Lletres Catalanes. Es mereix aquest guardó per apoderar la literatura catalana feta al País Valencià, per internacionalitzar-la: la seua obra ha estat traduïda a l’alemany, l’anglès, el basc, el castellà, el francès, el gallec, l’italià, el neerlandès i el suec.

Per ser una dona incansable, tenaç. Ha participat en nombrosos congressos acadèmics i ha fet més de mil conferències, a tot arreu, també a l’estranger. Ha col.laborat regularment en nombrosos mitjans de comunicació, ha participat en diverses obres col.lectives i d’investigació i la seua bibliografia també inclou diversos títols teatrals. 

Perquè, com diu la Margarita Aritzeta: la Isabel-Clara Simó té l’agudesa de visió pròpia del periodisme, la concisió, la precisió i la recerca de la paraula exacta de qui domina les claus i els registres dels discursos humans, l’efervescència imaginativa que deuen donar les llums mediterrànies, la capacitat fabuladora d’una mentalitat de novel·lista que l’ha acompanyada, reconeix, des de sempre.

Perquè és tres voltes rebel, com Maria-Mercè Marçal, o perquè històricament el fet d’escriure ha estat vist com una pràctica inútil per a les dones i com la usurpació d’un dret que no ens pertany. Virginia Woolf va dir: “Crec que passarà encara molt de temps abans que una dona puga asseure’s a escriure un llibre sense que sorgisca un fantasma que ha de ser assassinat, sense que aparega la pedra contra la qual estavellar-se.”

I la Isabel ha lluitat contra els fantasmes, ha recollit les pedres del camí i ha deixat els fonaments de la cambra pròpia de les escriptores.

I finalment, la Plaça del Llibre guardona amb el Premi d’honor 2018 la Isabel-Clara Simó, aquesta alcoiana universal, gran dama de les lletres catalanes, perquè s’ho mereix, i com l’Ovidi Montllor, perquè volem.

Premi Difusió Plaça del Llibre 2018

Plaerdemavida

Plaerdemavida, com ja sabem, és un personatge fonamental a la novel.la Tirant lo Blanc. Donzella a la cort de Constanstinoble, Plaerdemavida és una dona jove, intel.ligent i divertida que, amb els seus enginys, fa de mitjancera entre Carmesina i Tirant al mateix temps que intervé en la unió d’altres parelles.

Això no obstant, a banda de ser un personatge cabdal dins la nostra literatura, és també el nom d’un programa de televisió, i també de ràdio, de la recentment (re)nascuda, radiotelevisió pública valenciana.

Plaerdemavida, com el personatge, és també simpàtic i entremaliat. Juga amb les complicitats entre el lector i l’obra, o l’escriptor, o l’escriptora, i ho fa allunyada dels perfils solemnes i les frases ampul·loses que hem hagut de patir en algun programa “de llibres” de l’extinta canal 9. Us recordeu del Faro d’Alexandria? En Plaerdemavida els protagonistes són els llibres i el ric i divers univers que el fan possible.

I si a l’obra de Martorell Plaerdemavida és l’element clau de la relació amorosa entre Tirant i Carmesina fins al punt d’animar-los a estar junts i fer el que  calga, també el programa de ràdio i de televisió procura establir una relació, si no d’amor almenys sí d’estima i confiança entre l’escriptor o escriptora, el llibre i el públic lector.

Plaerdemavida fa un poc com l’altra plaerdemavida, el personatge literari. Presentar, bastir ponts i establir lligams entre els escriptors i els lectors. Ajudar a fer que el públic conega les novetats editorials en la nostra llengua i que entre totes i tots descobrim una literatura pròpia, diversa i rica.

Plaerdemavida també ens acosta als llibres, escriptors, il·lustradors i, en definitiva, a tot allò que configura el complex ecosistema literari. Perquè Plaerdemavida és, com molt bé diuen les persones que el fan possible, un programa dolç sobre literatura, presentat per Maria Josep Poquet i dirigit tant a gent lectora habitual com als lectors primerencs en valencià. 

I és justament per açò, pel seu compromís amb el foment del llibre i la lectura en la nostra llengua, pel que la Plaça del Llibre, en la seua sisena edició, vol reconèixer el treball dut a terme pel programa, i per totes i tots els qui el fan possible, amb el guardó a l’ús social del valencià.