Alacant s’erigeix com la capital de la literatura valenciana durant el cap de setmana de l’11 al 13 de febrer

blank
La 6a Plaça del Llibre d’Alacant ja ha començat! El gran encontre de la literatura en la nostra llengua ha obert les portes aquest divendres, 11 de febrer. Han donat la benvinguda a aquest gran encontre literari Elionor Ortolà, la vicepresidenta d’Escola Valenciana a Alacant; Jesús Figuerola el president de la Fundació FULL; Lliris Picó, representant l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC); Francisco Torres, el vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la Universitat d’Alacant (UA); i José Antonio López Mir, en representació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Al seu torn, han estat acompanyats per Úrsula Ferrando, vocal territorial del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes; Anna Valdés, vocal del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes; Marinela Garcia, d’Acció Cultural del País Valencià d’Alacant; i Agustí Fuertes, representant el CEFIRE.
Tots els representants d’aquests organismes organitzadors han coincidit en l’esforç conjunt i el treball en equip que suposa l’organització, la continuïtat i l’ampliació de les places del llibre en tot el territori valencià. En aquest sentit, Jesús Figuerola, president de la Fundació Full ha remarcat que “quan les places del llibre començaren, es comptava amb el suport cívic, però no l’institucional i això marca la diferència i obri el camí cap a la normalització i la consolidació”. Però no només és una implicació dels coorganitzadors, sinó que també del públic, com ha constatat Lliris Picó en nom de l’ALEC: “s’ha de donar les gràcies també al públic, ja que les places són una oportunitat de què els escriptors es troben en persona amb els lectors i així compartisquen moments per al record”.
Filant prim, Francisco Torres, en representació de la UA ha destacat que “la Plaça d’Alacant és un bon exemple de coordinació entre aquests organismes per a incentivar la llengua valenciana en un territori en què el seu ús és més minoritzat”. Seguidament, José Antonio López, en representació de la Conselleria, ha culminat afirmant que la Plaça d’Alacant ja és tot un èxit amb l’ampliació de places cap al sud per l’obertura d’Elx, esperant que “ la nova ubicació a la Plaça Sèneca implique més èxits encara”.
blank
Activitats per a infantil, primària i secundària organitzades per Fundació Sambori i La Cívica-Escola Valenciana
Durant el matí d’aquesta primera jornada de la 6a Plaça del Llibre d’Alacant, les xiquetes i xiquets del CEIP Joaquín Sorolla d’Alacant han gaudit dels Contes del Sambori de la mà d’Emma Lobo i han pogut jugar als Jocs de Fusta Gegants a l’espai Bibliocirc de la Plaça Sèneca. Simultàniament, l’expert Carles Cortés ha dut a terme la conferència Joan Fuster, 100 anys: una manera de ser i de pensar a l’Espai Seu Universitària de la UA.
Per la vesprada ha tingut lloc la presentació de la revista Full de Lectura, a càrrec de Jesús Figuerola i Anna Esteve, membre del consell de redacció de la mateixa. Aquesta publicació monogràfica que té com objectiu el foment de lectura en la nostra llengua “va sorgir amb una clara voluntat d’acció i com a espai de reflexió sobre l’impuls lector”, tal i com han explicat els interlocutors. Així, Figuerola ha assenyalat que Full de Lectura va adreçat a persones amb capacitat de prescriure i capacitat d’influir, com són els nostres llibreters, editors, professors, tècnics de gestió culturals i, per descomptat, les famílies. En canvi, Anna Esteve, doctora en Filologia Catalana a la UA, ha volgut deixar palès que aquesta revista és important perquè “hem de posar al centre de la nostra vida la lectura si volem formar ciutadans democràtics, crítics i conscients. La lectura és un antídot contra la intolerància”. Ambdós han realçat la cura de l’estètica i el disseny de la mateixa, el primer número a compte de la il·lustradora Aitana Carrasco.
Per a acabar el dia, s’han presentat diverses obres del Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant: Sentències de Joan Lluís Vives: Francesc X de Francesc Blay Meseguer; Parlar de sa. El llegat mallorquí a la Marina, de Joan Lluís Monjo i Mascaró; i Terra de pastors. El paisatge habitat del Maigmó al Sit, de Xavier Amat. Tots tres, investigacions arrelades al territori que posen en valor la normalitat de la nostra llengua i patrimoni.
blank
Presentacions de les novetats del Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant
La Plaça del Llibre d’Alacant és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Escola Valenciana – La Cívica, la Universitat d’Alacant, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Diputació d’Alacant – l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Institució Alfons el Magnànim i el Cefire d’Alacant. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.