Castelló inaugura la 3a Plaça del Llibre i la 37 Fira del Llibre

blank
La gran festa literària de la ciutat de Castelló tindrà lloc a la plaça Santa Clara de la ciutat des del 14 d’octubre fins al diumenge 24
La 3a Plaça del Llibre de Castelló ja ha començat a la Plaça Santa Clara. El gran encontre de lectura en valencià va celebrar el dijous, 14 d’octubre, la inauguració de la seua tercera edició coincidint amb la 37 Fira del Llibre de Castelló. Aquest gran parador literari de Castelló tindrà lloc a la plaça Santa Clara de la ciutat fins al diumenge 24 en una edició molt especial, un festival de llibres silenciós, ja que l’indret de l’esdeveniment s’emmarca en una zona acústicament saturada (ZAS).
A l’acte inaugural d’aquesta iniciativa varen intervenir Verónica Ruiz, regidora de Cultura, Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Castelló; Alfred Remolar, director territorial de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport; Ruth Sanz, diputada de Cultura de la Diputació de Castelló; i la vicerectora de Cultura l’UJI, Carmen Lázaro. També van participar en aquesta primera jornada de Plaça Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura; Àfrica Ramírez Olmos presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV); Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana; i Pere Duch, representant del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques. A més, van estar també presents Mª Jesús Gimeno, cap de servei de Publicacions de la Diputació de Castelló i Toni Royo i Manolo Carceller, representants del col·lectiu El Pont Cooperativa de Lletres.
“La pandèmia ens ha oferit l’oportunitat de compartir la Plaça Santa Clara amb la Fira de Castelló”, ha afirmat el president de FULL, qui ha reconegut que aquest és un projecte compartit que “és possible gràcies a totes les entitats institucionals que li donen suport” en un any especialment difícil, i no només marcat per la pandèmia. Així doncs, ha concretat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló que “aquest any no ha estat gens fàcil per la declaració de la zona com ZAS”. “Va haver un moment que pensàvem que no podríem fer la festa dels llibres i, ara que és una realitat, només puc que felicitar-vos pel treball conjunt”. D’aquesta manera, Verónica Ruiz s’alegrava de poder gaudir d’aquesta “cita ineludible per a la ciutat de Castelló”.
Al seu torn, la diputada Ruth Sanz ha expressat que aquesta confluència de la Plaça i Fira del Llibre de Castelló “no és sinó una mostra més de què la pandèmia ens ha ensenyat que si treballem juntes, les coses funcionen millor”. D’aquesta manera, la diputada recalca que “és un goig que la cultura estiga retornant a la normalitat”. Eixa normalitat tan desitjada que Alfred Remolar indica que podria traduir-se en xifres: “només tinc l’esperança que el nombre d’assistents siga major al de l’any passat, 3.500”.
Per la seua banda, Carmen Lázaro ha subratllat la importància de la Plaça per a “compartir i fer cultura entre tots. La Plaça del Llibre és un exemple de col·laboració que ha de perdurar en el temps”. “El llibre ha superat qualsevol altre instrument de treball al llarg de la història i per això hem de fer-li un homenatge”, ha resumit la vicerectora de l’UJI.
Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants no solament podran descobrir un bon grapat de novetats editorials per a omplir les prestatgeries, sinó que també podran gaudir de més de 30 activitats programades: taules redones, presentacions de títols, contacontes… Els autors i autores seran els grans protagonistes amb la participació de vora 60 professionals de la paraula.
La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). I és possible gràcies a la col·laboració d’Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. Donada aquesta edició extraordinària, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques fa un doble esforç participant en l’organització d’ambdós esdeveniments conjunts: Fira del Llibre i Plaça del Llibre.