De la poesia a la divulgació científica: Vincle presentes les seues novetats a Castelló

La Plaça del Llibre ha tornat a Castelló amb una programació molt variada i un objectiu definit: inundar la plaça Santa Clara de paraules. Per això, entre les activitats ofrenades per aquest gran encontre literari, trobem un bon grapat de presentacions literàries. Una de les editorials que ha triat la 2a Plaça del Llibre de la capital de la Plana ha sigut Vincle, que durant el matí del diumenge 18 d’octubre ha presentat dues de les seues novetats: el poemari Crònica de la cadència (Premi Teodor Llorente de Poesia 2020), d’Aina Garcia-Carbó, i Clar i Ras. Parlem del càncer, de l’oncòloga Àngels Royo i Peiró.

En el cas de Crònica de la cadència, forma part de la col·lecció de poesia publicada per Vincle i que compta amb il·lustracions de Rosella Reig. Com ha explicat Manel Pitarch durant la presentació, aquest llibre constitueix “una anàlisi molt madur i compromés”, d’una autora que mostra “un ull molt afinat per a la imatge literària”. Així, l’escriptor ha destacat que es tracta d’una obra “potent, intensa i de gran bellesa estètica”. Per la seua banda, la responsable del poemari ha destacat que Crònica de la cadència inclou referències “a pensadors com Bauman, amb el seu concepte de modernitat líquida; Kierkegaard; Montaigne, o Hannah Al finalitzar la presentació,, Garcia-Carbó ha recitat alguna de les peces que integren el seu llibre.

A continuació, ha arribat el torn de l’assaig de divulgació científica Clar i Ras. Parlem del càncer, que aborda diferents aspectes d’aquesta malaltia des d’una perspectiva rigorosa i amb un caire literari. “Volíem incloure el terme ‘càncer’ al títol, ja que, encara que sabem fa por, pensem que hem de parlar d’aquesta malaltia sense eufemismes. Volíem fer un llibre que subratllara la idea ‘el càncer no és sinònim de mort’”, ha explicat Manolo Gil, responsable de Vincle.

Igualment, Àngels Royo i Peiró ha recalcat que el seu és “un llibre molt literari, malgrat la seua condició de divulgació científica, i enfocat d’una manera clara i senzilla”. Com ha explicat l’autora, aquest volum, a més de plantejar la gran pregunta ‘Què és el càncer?’, aborda com és el dia a dia dels pacients i els oncòlegs, què són els assaigs clínics, la relació entre càncer i població envellida o la diversitat de diagnòstics. “És un títol que comunica una realitat complexa amb imatges amables i que està dirigit tant a persones sanes com a pacients”, ha explicat l’experta.

La 2a Plaça del Llibre de Castelló, que se celebra del 15 al 18 d’octubre, està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.