La poesia conquesta la 2a Plaça del Llibre de Castelló

La tercera jornada de la Plaça del Llibre de Castelló ha esdevingut un gran carrusel poètic amb presentació de títols, converses i una taula rodona.

La primera sessió ha sigut l’entrevista a Joan Navarro a càrrec de Manel Pitarch. “Els autors tenim altarets que apareixen i desapareixen. Jo em considere un lladre de versos perquè quan puc m’apropie del que veig per ahí i ho adapte o li pegue una volta”, ha explicat Navarro, que considera que un poeta que escriu en català “ja està realitzant un fet polític”.
D’altra banda, preguntat sobre la incidència que pot tindre la poesia en els lectors i la societat, Navarro ha indicat que “esperar que un poema faça la revolució és ridícul. Pots buscar mostrar una manera diferent de parlar de les coses, si el lector es deixa endur i sorprendre”. Respecte al fet que el poeta Marc Granell haja sigut guardonat enguany amb el Premi Lletres de la Generalitat, Navarro ha subratllat que “ja tocava, per la part literària i la extraliterària”.
I seguim amb els versos, ja que la plaça Santa Clara ha acollit també la presentació de Vespres d’inventari (Onada), de Josep Micó. L’autor ha conversat amb Abel Dávila sobre aquest poemari que sorgeix de 42 haikus. Així, a Vespres d’inventari, hi ha tres parades i dues síntesis, i en totes tres, des del cim d’una talaia, l’autor ha recuperat flaixos del seu camí. Cada poema assenta l’estructura en un haiku previ, que tot seguit es desenvolupa en el poema que l’inclou.


“És un llibre amb molts valors: literari, estètic… Té una arquitectura molt elegant, tranquil·la i uns poemes molt preciosistes, ja que Micó és un orfebre de la paraula”, ha explicat Dávila. Respecte als temes tractats, ha subratllat la voluntat de “recuperar fragments de la memòria i reflexionar sobre la vida i el passat”. En acabar la presentació, Micó ha recordat que la cultura “ha de ser una part important de l’economia. Els autors, aquells que la fem possible, hem de tindre les nostres retribucions”. A continuació, el poeta ha recitat algunes de les peces que integren Vespres d’Inventari.


A més, aquest gran aparador literari ha sigut l’escenari de la taula rodona Poesia i antipoesia: les noves tendències, que ha comptat amb la participació dels creadors Juana Dolores Romero, Joan Deusa, Miquel Àngel Adrover. Seus són, respectivament, els títols Bijuteria (debut literari a càrrec de Galerada), Camelot o la poesia social, premi Alzira de poesia 2019 (Bromera), i Ara he vist passar una mèrlera (Adaia Edicions). La conversa, moderada per Aina Garcia-Carbó ha acabat amb un recital on els autors han compartit algunes de les peces d’aquests volums amb l’audiència.


Preguntada sobre la seua primera obra, que va ser Premi Amadeu Oller per a Poetes Inèdits, Romero ha explicat que no té “la sensació que la meua poesia siga percebuda com a trencadora. L’impacte que ha tingut l’obra ha sigut més per les meues opinions. Volia fer una aposta d’estil que m’agradaria seguir treballant encara que no existeix una sola forma d’escriure poesia”. “He volgut arriscar-me. Bijuteria té un frescor que pense que trigaré molt a tornar a aconseguir. Ha estat una obra molt castigada per la mediatització de la meua persona”.

Per la seua banda, Adrover ha explicat que la seua obra està molt influïda per “un format oral descendent de la poesia trobadoresca. És una poesia molt marcada mètricament que s’improvisa a partir d’una melodia. Escric tots els versos d’una tirada”.
Igualment, Deusa ha parlat al públic de la revista poètica Poetry Slam: “Volíem intervenir en l’espai literari reunint a uns quants poetes. El primer volum el vam construir i publicar a Tumblr, el segon a Spotify a manera d’eletrovers, estava pensat per a ser gaudit en espais no convencionals, però la pandèmia ho ha impedit. El tercer volum serà en format audiovisual, com una pel·lícula”. Quant a la seua percepció de la poesia hi ha ressaltat que “la poesia troba veritats. I en aquest sentit, té una relació amb la filosofia. Comporta un compromís de sinceritat”.


Aquest cant d’amor a la literatura rimada ha finalitzat amb el lliurament del VIII premi Manel Garcia Grau de poesia que convoca la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). En aquesta edició, el guardonat ha sigut Bernat Blanch gràcies al poemari Dolmen, que serà publicat per l’editorial Perifèric.