Universitat i literatura, tàndem d’èxit en la Plaça del Llibre

UJI, UV i UA presenten les seues novetats editorials a Castelló

La Plaça del Llibre arriba per primera vegada a Castelló del 24 al 27 d’octubre amb un programa d’activitats molt complet que abasta la presentació de les novetats editorials de tres de les principals universitats públiques valencianes. Així, per part de la Universitat Jaume I, el dijous 24 d’octubre, tindrà lloc la presentació de Les invisibles. Educació afectivosexual des de les ciències socials, de Laia Pitarch. A través d’històries de vida de dones lesbianes i bisexuals que visqueren el règim franquista, Les invisibles. Educació afectivosexual des de les ciències socials pretén qüestionar les conviccions socials, els rols de gènere i els mites sobre l’amor romàntic que limiten les nostres sexualitats. Durant l’acte, l’autora conversarà amb Naiara Martínez, tècnica del programa d’atenció a la diversitat sexual i de gènere de la UJI, i Cristina Giménez, directora del programa UJI Hàbitat Saludable.

Un dia després, el 25, arribarà el torn de L’assaig periodístic de Joan Francesc Mira, obra guardonada amb el III Premi d’Estudis Filològics Germà Colón. El llibre serà presentat pel seu autor, Sergi Serra Adsuara; el seu protagonista i Lluís Gimeno Betí, de la Fundació Germà Colón. Igualment, el 26 d’octubre Santa Clara serà l’escenari de presentació de El maurisme i la dreta conservadora a La Plana, de José Luís Julià Giménez. A càrrec de l’autor; l’historiador Fernando Peña; Josep Martí, president de la Diputació de Castelló, i Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I. A més, com activitat derivada de la programació de la Plaça del Llibre, l’escriptora i traductora Marta Pessarrodona impartirà una conferència als estudiants d’aquest centre..

La Universitat de València i la d’Alacant també integren la programació de la Plaça del Llibre de Castelló. Així, Publicacions de la UV presentarà el 25 d’octubre l’obra Vint-i-un poemes d’amor (1974-1976), d’Adrienne Rich i amb traducció d’Isabel Robles i Encarna Sant-Celoni. A càrrec de: Carme Manuel i Isabel Robles. Es tracta de la segona traducció a la nostra llengua d’un llibre d’Adrienne Rich que inclou una introducció molt completa a la persona i l’obra de l’autora, i dos assaigs, inèdits així mateix en català, que complementen tant els poemes com l’ideari i l’activisme lèsbics d’una escriptora imprescindible. Per la seua banda, la Universitat d’Alacant presentarà Cuina i cultura del gust al País Valencià amb un acte a càrrec del seu autor, Jaume Fabregà, i Josep Bernabeu Mestre.

La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.