El sol saforenc il·lumina un dissabte literari marcat per les novetats

blank

El calorós matí d’aquest 21 de maig ha congregat a multitud de visitants a la tercera jornada de la 2a Plaça del Llibre de Gandia. La Plaça Rei Jaume I de la capital de La Safor ha acollit diverses activitats per a totes les edats. Entre elles, una de les novetats d’aquesta edició: la gravació en directe d’un podcast literari. Es tracta de Gent Ràndom, presentat per Empar Puerto, Quim Ruiz i Lourdes Frasquet, i en el que els referents literaris femenins s’han endinsat en les profundes i acurades reflexions dels protagonistes d’aquest agradable esdeveniment. A més, cal destacar que la nova consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha volgut acompanyar els autors i autores implicats en aquesta iniciativa d’impuls a la cultura valenciana i ha fet acte de presència a la Plaça Rei Jaume I de Gandia.

blank
Presentació d’El carrer era de terra (Onada Edicions)

A primera hora del matí, Josep Usó ha presentat, junt a Paula Menero, la seua obra El carrer era de terra (Onada Edicions) a l’escenari principal. Menero ha insistit en que es tracta d’un llibre “fàcil i agradable de llegir”, al mateix temps que ha reconegut que “també és de molt de plorar”. Es tracta d’un relat ambientat a la Vila-real de postguerra en el que malalties com l’esquizofrènia o el síndrom de down es fan àmpliament visibles a través de personatges com Pepet o Vicentet. En aquest sentit, l’autor ha apel·lat a la importància de tindre una sanitat pública i universal que no existia als anys 50 i 60. L’escriptor també ha aprofitat per fer un al·legat a favor de què els autors escriguen sobre els llocs que coneixen de tota la vida. “Igual que fa Woody Allen amb Nova York”, ha afirmat.

Mentrestant, la literatura infantil es feia de notar al pati de la biblioteca amb De mercats (Edicions del Bullent), presentat per l’autor, Miquel Puig, i l’editora Carme Pont. Es tracta d’un llibre autòcton amb un llenguatge permeable. Miquel Puig ha destacat que “duu molts valors incorporats: la compra de proximitat, la sostenibilitat, la conservació de l’arquitectura autòctona, el teixit social…”. Seguidament ha arribat el torn de Va de bo! de Jaume Monzó (Lletra Impresa Edicions). Després d’una breu intervenció d’un dels il·lustradors, Jaume Fuster, l’autor ha pres el torn de paraula per a posar èmfasi en l’objectiu de la publicació: “explicar la pilota valenciana des d’un punt de vista sensorial més enllà de la vista”, ja que el protagonista és un xiquet cec. “Xiquets i adults hem de ser conscients de què tenim un patrimoni com la pilota i és la nostra responsabilitat cuidar d’ell, ha conclós Monzó.

Al migdia, el pati de la biblioteca s’ha engalanat amb l’entusiasme innocent dels més menuts amb el contecontes d’Irene Verdú i Santiago Díaz i Cano amb el llibre infantil de la primera anomenat Una carta. Com era d’esperar, les cartes han sigut les protagonistes d’aquesta activitat. Tant és així, que la inesperada aparició del carter Paco ha despertat les rialles de tots els assistents, tant majors com infants. A més, una intèrpret en llengua de signes ha acompanyat Irene Verdú durant tota l’estona, creant un ambient absolutament inclusiu i respectuós. Per la seua part, Mariló Àlvarez ha presentat junt a Jordi Colonques el seu relat juvenil i trencador Piranya social (Sembra Llibres). La conclusió principal ha estat el canvi que ha viscut la nostra societat i com aquest es fa palès a la literatura i els continguts del món del entreteniment en qüestions com els rols de sexualització o l’androgínia.

L’última presentació del matí al pati de la biblioteca ha corregut a càrrec de Chelo Peiró, autora de Coques valencianes (Edicions Tívoli). En aquest cas, la gastronomia saforenca i les receptes de coques que més li agraden a l’autora han estat les protagonistes de l’acte. Al mateix temps, l’escenari principal acollia un dels majors atractius d’aquesta 2a Plaça del Llibre de Gandia, el podcast literari Gent Ràndom. En ell, Empar Puerto, Lourdes Frasquet i Quim Ruiz han tret a escena diverses inquietuds plasmades a les obres d’autors i autores de renom com Joan Lluís Lluís, Montserrat Roig o Elena Ferrante. Tot ben mesurat per tal de deixar lloc a les interessants reflexions personals que els presentadors han regalat a l’audiència. Lourdes Frasquet ha reconegut que li encanta “llegir llibres subratllats perquè és un acte de complicitat amb l’altra persona”. Per la seua part, Empar Puerto no ha dubtat en calificar-se d'”impostora” quan ha recordat la forma tan forçada en la que passejava d’un lloc a un altre un llibre en anglès de Philip Roth que un amic va tindre a bé regalar-li. “Em preocupa la fragilitat, tinc por de que la granera de la història arrase amb tot el que estem contruïnt”, ha confessat amb sinceritat Quim Ruiz.

blank
Podcast Gent Ràndom

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la LecturaAcció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de GandiaSaforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.