Elx inaugura la 1a Plaça del Llibre

blank

Arranca la 1a Plaça del Llibre a Elx. El regidor de comerç, Felip Sànchez; el director de la Plaça del Llibre, Rafael Domínguez; i la directora de la Fundació FULL, Teresa Val, han inaugurat aquest divendres 3 de juny a la vesprada aquesta fita literària sota el lema “El teatre i la dramatització des de l’oralitat a l’escriptura”, en un acte presentat per Lliris Picó, representant de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). La Plaça del Llibre és el major aparador de llibres en valencià i consta no només d’una gran llibreria, sinó que també de múltiples activitats, adreçades a tots els públics, que tindran lloc des de divendres 3 de juny fins al diumenge, 5 de juny. 

Així, la Plaça de Baix d’Elx s’omplirà de presentacions de llibres, actuacions musicals, concerts, jocs de fusta gegants, un taller de caracterització del teatre i l’actuació de la Muixeranga d’Alacant. A l’acte també estaven present Esther Díez, regidora de mobilitat sostenible de l’Ajuntament d’Elx; Josep-Enric Escribano, president d’El Tempir; Àlex Agulló, coordinador d’Acció Cultural del País Valencià d’Elx; Marisol Pinilla, presidenta de La Cívica – Escola Valenciana; i Hèctor Cámara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant (UA). A més a més, ha assistit el secretari autonòmic de cultura, Ximo López, que, després de l’acte inaugural, ha fet passeig per l’aparador de llibres acompanyat de l’equip organitzador de la Plaça del Llibre d’Elx.

Durant la inauguració institucional, Felip Sànchez ha emfatitzat sobre la satisfacció d’encetar per fi la Plaça del Llibre a la capital del Baix Vinalopó. Segons ha destacat l’edil, l’esdeveniment pretén donar a conéixer la llengua i cultura valenciana, però també fomentar la lectura, alhora que dinamitzar el centre comercial de la ciutat, i ha afegit que espera que “siga la primera de moltes places”, animant a tota la ciutadania a participar.

Per la seua part, Rafael Domínguez ha recordat que la Plaça del Llibre “és més que una fira del llibre, és una defensa de la llengua al nostre país” i, simesno la Plaça del Llibre és “ és un espai on debatre sobre temes d’interés per a la nostra societat, un espai de discussió però també de llibertat, pluralitat i igualtat”. Un espai que, segons Val “s’ha anat construint de la unió del treball de moltes entitats que té en comú l’estima per la llengua”. Aquesta és una iniciativa de la Fundació FULL i que arribe a Elx és “una acció més per a vertebrar el territori”.

La 1a Plaça del Llibre d’Elx tindrà lloc del 3 al 5 de juny. Els ciutadans d’Elx podran gaudir de llibres, entre una oferta de 1.200 títols de 150 editorials de tot l’àmbit lingüístic amb la participació de les llibreries del municipi Sèneca i Ali i Truc. Enguany Elx es convertirà en la cinquena ciutat del País Valencià, després de València, Alacant, Castelló, Gandia -i per primera vegada també a Sueca, en homenatge a Joan Fuster en el centenari del seu naixement-, en celebrar aquest esdeveniment que s’ha convertit en l’aparador més gran de la literatura en valencià.


La Plaça del Llibre d’Elx és un projecte coordinat i organitzat per laFundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, la Regidoria d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament d’Elx, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Escola Valenciana, Institut d’Estudis Catalans, Instituto Alicantino Juan  Gil-Albert, la Universitat d’Alacant, Universidad Miguel Hernández i El Tempir. Aquest projecte compta amb el suport de laConselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.