Elx rep vora 3.000 visitants a la seua 1a Plaça del Llibre i es reivindica com a ciutat literària

blank

Elx es reivindicava com a ciutat literària i així ho ha demostrat durant els tres dies de la primera edició de la Plaça del Llibre, que ha tingut lloc del 3 al 5 de juny a la Plaça de Baix. Quasi 3.000 persones han visitat aquest gran encontre de la lectura en valencià per a assistir a alguna de les més de 20 activitats programades, o endur-se a casa algun exemplar dels més de 1.200 títols oferits per les llibreries locals, Ali i Truc i Sèneca. Entre aquestes compres destaca Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història (Llibres de la Drassana), de l’escriptor, editor i historiador Vicent Baydal, com a títol més venut.

blank
La Muixeranga d’Alacant actuant diumenge a la 1a Plaça del Llibre d’Elx

Fet i fet, de la llista dels més exitosos destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’aquesta programació, la qual cosa confirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. Segueix Matèria de València, la novel·la del també historiador, José Antonio Quesada, Maleïts feixistes. El tercer lloc en vendes, ha estat renyit entre Andreu, un veí d’altre temps!, d’Àngel Ruiz (Publicacions de la Generalitat Valenciana) i No hi havia a València…, de Mercè Climent (Sembra Llibres). Diccionari per a ociosos, de Joan Fuster (labutxaca) ha esdevingut el següent al llistat dels més sol·licitats, coincidint amb l’any homenatge del centenari del seu naixement.

blank
Presentació de Matèria de València, de Vicent Baydal (Llibres de la Drassana), el llibre més venut a la 1a Plaça d’Elx

La Plaça del Llibre d’Elx ha fet un bon tempir per a les lletres valencianes i fa palés la importància d’aquesta ciutat com bastió de la nostra llengua i literatura”, ha assegurat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. També des de l’Ajuntament d’Elx han mostrat el seu acontentament en relació amb aquest esdeveniment literari. Així, Felip Sànchez, va declarar durant una presentació a la Plaça on hi participava, que esperava que fora la primera de moltes edicions. “Volem donar a conéixer i impulsar la llengua i cultura valenciana, però també dinamitzar el comerç al cor de la ciutat d’Elx”, va puntualitzar el regidor de comerç, animant a tota la ciutadania a participar. 

blank

La satisfacció per part dels llibreters de les llibreries Sèneca i Ali i Truc també s’ha de destacar, ja que amb un desplegament de més de 1.200 títols diferents de 150 editorials de tot l’àmbit lingüístic, s’ha comprovat que la literatura en la nostra llengua té gran cabuda a la capital del Baix Vinalopó. Per una altra banda, els llibreters han assenyalat que la literatura infantil i juvenil ha suposat la matèria més aclamada, seguida de l’assaig.

blank
Àmplia assistència a la representació d’Histèries d’humor salvatge, a càrrec del grup de teatre de la UMH

Amb una programació diversa d’una vintena d’activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult, en diferents formats i gèneres, i amb el lema El teatre i la dramatització, de l’oralitat a l’escriptura com a bandera, la Plaça del Llibre d’Elx ha tingut una resposta molt positiva per part de tota la ciutadania, comerços locals, organitzadors i professionals del sector, convertint Elx en el punt neuràlgic de la literatura valenciana per un cap de setmana, asseguren des de l’organització.  


La Plaça del Llibre d’Elx és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, la Regidoria d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament d’Elx, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Escola Valenciana, Institut d’Estudis Catalans, Instituto Alicantino Juan  Gil-Albert, la Universitat d’Alacant, Universidad Miguel Hernández i El Tempir. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.