Gandia, bressol de la literatura durant la 2a edició de la Plaça del Llibre

blank
  • Quasi un miler d’exemplars venuts i 3.000 assistents a la Plaça Rei Jaume I
  • Susi, la reina de les abelles, de Rosa M. Fernández i Mireia Banyuls (Edicions 96), guanyadora triomfal en vendes; seguit de Coques valencianes, de Chelo Peiró (Editorial Tívoli) i La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Andana Editorial)
  • La literatura infantil i juvenil, la matèria més exitosa; molt renyida amb l’assaig

Celebrada per segona vegada a la Plaça Rei Jaume I de Gandia del 19 al 22 de maig, la Plaça del Llibre de Gandia ha comptat amb més de 40 activitats, l’aportació de 18 editorials al programa i 1.600 títols diferents a la venda en un espai gestionat per tres llibreries de la localitat (Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer). Gandia li ha tirat un pols a la sufocant calor saforenca d’aquest cap de setmana, rebent més de 3.000 assistents, participant en les activitats oferides per la Plaça del Llibre o adquirint algun llibre dels quasi miler d’exemplars venuts

Entre aquestes compres destaca el llibre infantil Susi, la reina de les abelles, de l’escriptora Rosa M. Fernández i la il·lustradora Mireia Banyuls (Edicions 96), com a títol més venut. A l’igual que la presentació de la mateixa, que va omplir de gom a gom el pati interior de la Biblioteca de Gandia. Fet i fet, de la llista dels més venuts destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’aquesta programació, la qual cosa confirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. Segueix Susi, la reina de les abelles, el receptari Coques valencianes, de Chelo Peiró (Edicions Tívoli); La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Onada Edicions); i Guia de camp dels ocells de la Marjal Pego-Oliva, de Francisco Atiénzar, Itziar Colodro, Beatriz Reig i  Joan Sala i Jesús Villaplana (CEIC ALfons el Vell).    

Gandia, empori cultural amb gran acollida

“Gandia és per uns dies capital de la literatura” va declarar orgullós l’alcalde de Gandia José Manuel Prieto a la inauguració de l’esdeveniment. “El llegat literari de Gandia s’ha anat consolidant al llarg de la història. Des d’autors com Ausiàs March, Joanot Martorell o Joan Roís de Corella, fins l’extensa nòmina d’autores i autors que presenta la ciutat en l’actualitat” va afegir. Molts d’ells han participat en una programació diversa, amb 46 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, assaig i LIJ, micros oberts de poesia, tallers infantils, clubs de lectura, muixerangues, concerts, etc. Per una altra banda, “la resposta del públic ha estat fantàstica, acompanyant-nos a les presentacions i a les activitats programades. Així com la convivència amb els professionals del sector, llibreries, editorials i escriptors, que han fet de la capital de la Safor el punt neuràlgic de la literatura catalana al nostre país”, ha afirmat també satisfet Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. L’acontentament per part dels llibreters també s’ha de destacar ja que, amb un desplegament de més de 1.600 títols diferents de 150 editorials, s’ha demostrat que la literatura en valencià té diversitat i qualitat. Aquestes destaquen també, que la literatura infantil i juvenil ha suposat la matèria guanyadora en vendes.

Cal assenyalar que aquesta segona edició ha gaudit de la visita de diversos representants públics, com ara: Raquel Tamarit, la nova consellera d’Educació, Cultura i Esports; Rubén Trenzano, director general de política lingüística; el citat alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; i Josep Alandete, el vicealcalde de la localitat. I és que “La Plaça s’ha establit com un espai col·laboratiu on participen moltes entitats amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni dins del Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura (PVFLL 2017-2021). Tampoc no podem oblidar el paper actiu que ha tingut l’Ajuntament de la ciutat en l’organització de l’esdeveniment”, expliquen des de l’organització. 

blank
D’esquerra a dreta: Josep Alandete, vicealcalde de Gandia; Raquel Tamarit, consellera d’educació, cultura i esport; Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre i José Manuel Prieto, alcalde de Gandia

Així, la Plaça suposa un punt de trobada de tot el sector del llibre. Autores i autors, editorials, llibreries, biblioteques lectores i lectors… Els visitants de la Plaça han pogut descobrir títols nous per a les seues prestatgeries a una llibreria gestionada de manera col·laborativa per les llibreries més actives de la localitat, que també han assessorat els més indecisos. Una altra manera de descobrir títols han estat les presentacions i encontres amb els autors que han dut les editorials i part de la programació que ha estat a càrrec de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), molt actiu en l’organització del festival.


La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la LecturaAcció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de GandiaSaforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.