Gandia reivindica el seu llegat com a capital cultural amb la inauguració de la Plaça del Llibre

La Plaça del Llibre ha arribat a Gandia! El gran encontre de la literatura en la nostra llengua obrí les portes aquest dijous, 27 de maig. Donaren la benvinguda a l’acte d’inauguració l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola; Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV); Teresa Pascual, vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) al País Valencià; Josepa Costa en representació d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV); i el regidor de l’IMAB, José Manuel Prieto.

Des de l’Ajuntament de Gandia, fortament implicat a l’organització d’aquest gran festival literari, Prieto va obrir l’acte donant la benvinguda i vaticinant que seria la primera de moltes més, “que la Plaça ha vingut per a quedar-se”. L’encarregada de tancar l’acte i donar el tret de sortida fou l’alcaldessa Diana Morant destacà la tradició de Gandia com a punt de referència cultural: “els primers artistes de la humanitat, ja al Paleolític, venien a la Cova del Parpalló a dipositar les seues obres d’art. Més tard, també passaren autors del Segle d’Or com Joan Roís de Corella, Ausiàs March o Joanot Martorell. Gandia se sap hereva de tot aquest llegat, som dignes hereus”.

Teresa Pascual, escriptora natural del Grau de Gandia, celebrà que el seu primer acte públic com a vicepresidenta de l’AELC al País Valencià haja estat a casa seua, a l’arribada d’un esdeveniment com la Plaça del Llibre a Gandia, que “se situa a l’alçada d’altres capitals culturals i que s’ha guanyat el nom de ciutat literària”.

El president de FULL agraí a les persones i les entitats que han fet possible la Plaça des del seu inici, fa quasi 9 anys, i també el recolzament tant de la Generalitat a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, com de les institucions més pròximes a la ciutadania, els ajuntaments. “Amb l’estudi d’hàbits lectors que publica FULL, observem com augmenten el nombre de lectors en la nostra llengua. A més, el nombre d’escriptors i d’editorials que publiquen llibres en valencià és molt alt. El volum de llibres editats en valencià és el mateix que altres llengües amb Estat propi com el grec o el finés. Ho tenim tot a favor, calen iniciatives com la Plaça del Llibre que esdevinguen punts de trobada”, afirmà Figuerola.

Àfrica Ramírez, al seu torn, ha destacat que la Plaça del Llibre és un projecte en què participen moltes entitats. “La unió fa la força”, ha afirmat la presidenta d’editors valencians qui ha assenyalat la importància d’aquest gran aparador de llibres per a la trobada entre editors, autors i lectors. La representant d’ACPV, a més, ha destacat que la Plaça del Llibre té quatre edicions diferents: “vertebrar el territori de punta a punta a través de les nostres lletres, això és la Plaça”, ha assenyalat Costa.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per laFundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Ajuntament de Gandia i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteuqes (IMAB), Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (ALEC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Aquest projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. 

Leave a Reply

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.