Manuel Molins aborda el paper de les presons amb ‘Crims’

El consagrat autor Manuel Molins va presentar la vesprada de divendres a la 1a Plaça del Llibre de Gandia el títol Crims. L’herència Hamlet, que ha resultat el 22é Premi de Teatre Ciutat de Sagunt i que publica enguany Edicions Onada.

Crims presenta dues protagonistes separades pel temps, les històries de les quals generen un joc de miralls i metaficcions entre passat i actualitat que reflexiona sobre el paper de les presons al llarg de la història. La danesa Birthe Larsen, empresonada per acabar amb l’abusador de la seua filla de dotze anys, haurà de representar amb els companys de la presó una obra desconeguda de la famosa autora Karen Blixen. Aquesta obra, escrita durant l’ocupació nazi, tracta del regnat de Fortimbràs, l’hereu escollit pel príncep Hamlet per succeir-lo en el tron de Dinamarca. És ací on es presenta la figura de Judit Christensen, que va matar el tirà.

El joc literari que proposa Molins aborda la qüestió dels delictes i les presons confrontant dues èpoques i generant la trobada entre Judit Christensen, l’assassina mítica d’un tirà, considerada heroïna en el seu temps, i Birthe Larsen, criminal empresonada que rep la recusació social i la privació de la seua llibertat. Per tal de diferenciar cada època, l’autor explicà que juga amb el llenguatge i les formes del gènere: així, la part actual de Birthe Larsen està narrada en prosa, mentre que la de Judit ho està en vers alexandrí lliure. D’aquesta manera, l’autor buscava conferir un caràcter i un ritme diferents a cada època.

Seguint amb la seua dramatúrgia “ex-cèntrica”, fora dels centres de poder, l’autor valencià proposa aquesta novetat que afegeix a la seua llarga trajectòria plural i on aborda una qüestió històricament tractada per pensadors i activistes. De què serveixen les presons? Són centres de reinserció o de càstig? És possible abolir les presons, tal com defensaven Michel Foucault o Angela Davis? No hi ha alternativa a la privació de llibertat?

A la presentació, l’autor també va mencionar la tasca que ha fet l’Institut Alfons el Magnànim per a editar la seua obra completa en tres volums. Anunciant també un quart volum sobre assaig de teoria teatral.


Leave a Reply

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.