La literatura infantil i juvenil pren el poder de la Plaça d’Alacant

blank
Diumenge a la Plaça del Llibre d’Alacant va distingir-se per l’emoció, diversió i entusiasme que reflecteixen els infants, tot un exercici de vitalisme vestit de literatura. Al capdavall, aquestes criatures són històricament les protagonistes d’aquesta Plaça del sud, per aquesta raó la gran majoria d’activitats estan adreçades a aquest públic i a la reflexió i evolució de les seues lectures al marc literari valencià.
blank
Contacontes de Busquem la solució de Mariate Micó (Edicions 96) amb Rosa Nicolau i una intèrpret en llengua de signes
El matí va començar amb el contacontes de Busquem la solució de Mariate Micó (Edicions 96) interpretat per l’actriu Rosa Nicolau i amb adaptació paral·lela en llengua de signes, tot en un ambient on els xiquets i xiquetes romangueren concentrats sota els misteris d’aquest àlbum d’animals que permet treballar la resolució de conflictes i la gestió d’emocions. Així mateix, amb atenció i il·lusió, atengueren els més menuts la presentació de Piratosaures (Edicions del Bullent), narrada de manera animada, per Josep Chapa, l’autor del llibre. Mentrestant, els Jocs de Fusta Gegants continuaren plens de vida i divertiment, com durant tot el cap de setmana.
A la taula redona Present i futur de la Literatura Infantil i Juvenil, moderada per Lliris Picó i amb Núria Sendra i Mercè Viana com a participants, es va reflexionar al voltant d’aquesta manera d’una manera molt activa. El debat va girar en torn la producció editorial valenciana de la literatura infantil i juvenil, els premis literaris i si aquest gènere està feminitzat. “La producció de literatura infantil i juvenil en valencià està a la par de moltes altres llengües, veïnes a nosaltres, com en castellà”, va afirmar Sendra contundentment. Simultàniament va tindre lloc l’animació infantil Els nostres monstres (La Maria no té por, Els amics del Butoni…) de Lluís Abad (Andana Edicions).
La jove promesa de la literatura, Mònica Richart, va presentar la seua novel·la La dona invisible de Mònica Richart (Edicions del Bullent), una obra -no depriment- adreçada als joves, que parla sobre la depressió sota el prisma de la sàtira. Aquest llibre, Premi Soler i Estruch de narrativa, “deixa en l’aire les respostes a les preguntes que es presenten”, confessa Richart mentre esdevenia la presentació teatralitzada de El mag de Montrose de Josep Vicent Miralles (Onada Edicions).
La gran plaça dels infants va finalitzar amb el concert de Marcel el Marcià, inspirat en El Pirata Patatxula (Edicions Bromera), el qual va fer cantar i ballar a tota la família al complet amb notes musicals i danses de fruïció.
La Plaça del Llibre d’Alacant és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Escola Valenciana – La Cívica, la Universitat d’Alacant, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Diputació d’Alacant – l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Institució Alfons el Magnànim i el Cefire d’Alacant. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.