La literatura infantil pren el poder de la Plaça de Castelló

blank
La 3a edició de la Plaça del Llibre i la 37a edició de la Fira del Llibre de Castelló obriren les seues portes el passat dijous 14 d’octubre per tal de tornar-se durant deu dies la festa dels llibres al carrer a la ciutat de Castelló. Enguany, l’esdeveniment ha estat marcat per una situació especial: l’ús d’auriculars per a protagonitzar un silent fest literari a la Plaça Santa Clara.
El tret d’eixida del programa d’activitats infantils el va iniciar el dijous 14 al matí el contacontes El Gran Jordiet que va hipnotitzar un bon grapat d’infants del CEIP Fadrell i el CEIP Luis Revest. Xiquets i xiquetes plenaren l’escenari de la Plaça Santa Clara de somriures i aplaudiments -silenciosos, però-. El Gran Jordiet els va contar contes i llegendes amb “coses que tenia per casa i que portava a la maleta”, explicava el mag de l’escena als més menuts. Una antiga valisa de records, contes tradicionals i algun que altre àlbum foren els protagonistes del primer matí de la Plaça.
blank
Activitats per a centres escolars amb El Gran Jordiet a la Plaça del Llibre de Castelló.
Els contes foren també els protagonistes principals de la jornada de divendres a la Plaça de Castelló ja que obriren i tancaren el dia. Els contes del Sambori (Fundació Sambori), varen plenar de gom a gom de xiquetes i xiquets de nou del CEIP Fadrell i CEIP Lluis Revest, afegint-s’hi l’escola Enric Soler i Godes. Fou la Cia La Sala del Temps qui va arrodonir la travessia literària amb l’espectacle de contes per a adults L’espai infinit, una obra composada per tres històries que tenen en comú la dona com a narradora i que serveixen per poder parlar de la maternitat d’una manera polièdrica i profunda.
Durant el cap de setmana les famílies castellonenques pogueren gaudir de diverses presentacions de literatura infantil i més espectacles familiars. El dissabte de matí, l’escriptora Yolanda Jover i l’il·lustrador Quique Jover presentaren Ona la taurona (AIMPLAS), llibre sobre una taurona que viu plàcidament al Mediterrani i consciència als més xicotets sobre el perill que suposen els fems marins per a la flora i la fauna que habita en els mars i oceans. Els autors, junt a la periodista Elisa Cones, transmitiren al públic la importància de gestionar correctament els residus per a evitar que arriben al medi marí. Seguidament, els contacontes de Tombatossals i Les bruixes i el pescador (Editorial Edelvives), a càrrec del contaclown Rosabel Canós fou tot un succés. Els xicotets i grans de la família es divertiren al cent per cent amb aquestes històries editades per Edelvives.
Al seu torn, Aitana i les feres (Sembra Llibres), recent eixida d’impremta i presentada per primera vegada al món editorial, va introduir-se per part de Mercè Pérez i els seus autors, Jordi Colonques i Joan Canela. Aquesta història, va originar-se quan l’escriptor Joan Canela li cantava als seus fills la cançó de la fera ferotge d’Ovidi Montllor. És una història en la que les imatges prenen un rol molt important i en la que Jordi Colonques, que és Doctor en Biologia, aporta a les descripcions de les feres una mena de bestiari. “M’agraden molt els bestiaris medievals, que recullen coneixement oral de la gent, el poder crear-ne un de nou ha estat gràcies a la fantàstica il·lustradora”, indicava el biòleg.
El matí de dissabte va culminar amb l’èxit de l’espectacle de titelles La terra del babaus del Ball de Sant Vito, on els intèrprets multidisciplinaris complementaven l’escena amb diferents instruments musicals, com la dolçaina i la guitarra, i una escenografia que va encisar al multitudinari públic. Aquesta activitat fou organitzada en col·laboració amb la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana.
blank
Espectacle infantil de titelles La terra del babaus del Ball de Sant Vito organitzat per Fundació FULL i Fira del Lllibre amb la col·laboració de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana
Va arrodonir el diumenge la presentació de Malifetes satisfetes (Andana Editorial) d’Aina Garcia-Carbó presentada pel poeta Vicent Jaume Almela. Aquest recull de poesies per a infants ha obtingut el Premi de Poesia Infantil Fundació Caixa Cooperativa d’Algemesí i convida als més menuts a valorar la vida, viure sense presses i estimar el present. L’experiència de l’autora com a mestra de nens va incitar-li a dur a terme aquest projecte per a compartir les seues vivències amb tota la família.