La Plaça d’Alacant es consolida amb un èxit rotund de participació i vendes a la seua nova ubicació

blank
  • Més de 3.000 alacantins assisteixen a la 6a Plaça d’Alacant amb una rebuda molt positiva a la Plaça Sèneca.
  •  
  • El nombre de vendes augmenta més d’un 50% respecte a les places prepandèmiques.
  •  
  • La literatura infantil i juvenil continuen sent els gèneres més venuts a Alacant.
  •  
  • Presons de paper de Jaume Silvestre (Rosa dels Vents), el llibre més venut de l’edició 2022.
blank
Imatge d’una animació infantil a la Plaça del Llibre d’Alacant 2022, la qual ha tingut un total de 3.500 visitants
L’interés dels alacantins per la literatura en valencià ha fet que la 6a edició de la Plaça del Llibre, celebrada de l’11 al 13 de febrer a a la Plaça Sèneca, un emplaçament més cèntric i accessible, supere totes les expectatives. Amb un augment del 20% dels visitants, doblant les vendes respecte a edicions prepandèmiques, fa que aquest festival literari es consolida com a gran aparador de les publicacions en valencià al sud. “Fa goig l’esplèndida acollida que la ciutat d’Alacant ha donat aquest cap de setmana a la Plaça del Llibre”, expliquen des de l’organització.
3.500 ciutadans d’Alacant gaudiren de les més de 30 activitats organitzades a la Plaça del Llibre durant tot el cap de setmana, la qual cosa es tradueix en unes xifres de venda de llibres molt positives: les compres augmenten en més d’un 50% respecte a places d’abans de la pandèmia. A més a més, la llista de llibres més venuts d’aquesta gran trobada de la literatura al carrer està dominada per editorials valencianes i pel gènere infantil i juvenil, tot i que la narrativa va trobant el seu espai, consolidant-se sobretot amb obres d’autores i autors valencians i amb cada volta més pes de les traduccions. Encara que aquestes matèries continuen sent les predilectes a Alacant, l’assaig també ha rebut una gran acollida per part del públic del sud. Al seu torn, el còmic i la novel·la gràfica -tant d’adult com d’infantil-, continua experimentant una notable crescuda. Tot un triomf en afluència i compres rebut amb entusiasme per les institucions responsables de la iniciativa, que dissabte i diumenge va estar amb aforament complet tot el dia.
blank
Presentació de Presons de Paper de Jaume Silvestre (Rosa dels Vents), el llibre més venut a la 6ª Plaça del Llibre d’Alacant
Més de 1.200 títols de 114 editorials diferents han estat exposats a l’espai instal·lat pel Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, gestionada per les llibreteres de la llibreria 80 Mundos. El més exitós enguany ha estat Presons de paper (Rosa dels Vents), primera novel·la de Jaume Silvestre. Aquest jove autor de la Vila-Joiosa va presentar la seua obra, formant part de la programació de la Plaça, la qual cosa reafirma el paper de difusió i dinamització de la indústria editorial autòctona d’aquest projecte. Els dies bons d’Aina Fullana (Edicions Bromera) fou el segon títol més comprat. El segueixen L’Atles de les comarques valencianes de Carles Ubeefe (Caliu Espai Editorial), No t’ho diré mai de Marian Díez (Edicions Bromera), La dona invisible de Mònica Richart (Bullent Edicions) i Terra de Pastors de Xavier Amat (Publicacions Universitat Alacant). Per la seua part, Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà (Editorial Anagrama) continua sent un èxit assegurat, mantenint-se amb unes vendes molt destacables.
blank
Activitats escolars organitzades per Fundació Sambori i La Cívica-Escola Valenciana
El canvi d’ubicació de la Plaça d’Alacant a un racó més cèntric de la ciutat ha implicat una afluència major i una participació molt animada per part de les famílies alacantines. El públic lector ha pogut assistir a una trentena d’activitats programades entre presentacions, contacontes o espectacles d’art en viu on la literatura continuava sent la gran protagonista.
blank
Presentació ‘Cicle Dones Eclèctiques’ (Edicions Bromera)
Destaquen les presentacions de les editorials valencians com l’interessant taula redona del cicle de la col·lecció ‘Dones Eclèctiques’ d’Edicions Bromera amb les obres Vi i veritat de Natàlia Gisbert i No t’ho diré mai de Marian Díez, amb una participació molt dinàmica per part del públic. Així com les presentacions organitzades pel servei de publicacions de la Universitat d’Alacant amb Terra de pastors de Xavier Amat; Parlar de sa de Joan Lluís Monjo i Sentències de Joan Lluís Vives de Blay Meseguer com a eixos centrals.
Com no podia ser d’una altra manera, la literatura infantil i juvenil ha estat un èxit entre els assistents, amb activitats que ompliren la Plaça Sèneca de gom a gom com l’animació infantil Els nostres monstres (Andana Edicions) a càrrec de Lluís Abad; l’espectacle teatral L’ànima dels llibres a càrrec de DesBarats; i el concert de Marcel el Marcià amb el seu Pirata Patatxula (Edicions Bromera).
“Totes les nostres previsions s’han vist superades tant en assistència com en vendes. Només podem donar les gràcies a totes les persones, institucions i associacions que ho han fet possible i a la ciutadania alacantina, per apostar per la literatura en valencià i acostar-se el cap de setmana a aquest gran aparador literari” declaren des de la coordinació del projecte. La 6ª edició d’aquest gran festival dels llibres al carrer finalitza, però la delectació per la lectura en valencià continua. La Plaça compta amb una ambiciosa llibreria digital oberta durant tot l’any i amb ja 16.000 títols a la venda, amb l’objectiu de posar a disposició de tot el món els llibres en valencià per a aquells que no hagen pogut visitar la Plaça d’Alacant.
blank
La Plaça del Llibre d’Alacant és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Escola Valenciana – La Cívica, la Universitat d’Alacant, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Diputació d’Alacant – l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Institució Alfons el Magnànim i el Cefire d’Alacant. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.