La Plaça de Baix enlluernada de sol, llibres i visitants satisfets

blank

La 1a Plaça del Llibre d’Elx està sent tot un èxit: milers de lectors curiosos, malgrat les altes temperatures, fullejant i comprant obres en la nostra llengua. A més a més, xiquets i xiquetes il·licitantes gaudiren de les animacions lectores infantils i dels Jocs de Fusta Gegants (proporcionats per la Universitat d’Alacant), durant tot el dia. 

blank

De bon matí, els menuts i els grans pogueren gaudir de les Primeres rondalles d’Enric Valor de Jordi Raül Verdú (Edicions del Bullent) amb traducció de llengua de signes. “Enric Valor escrivia amb unes expressions i tecnicismes molt complicats que un xiquet no pot entendre”, va explicar l’alcoià. Per aquesta raó ell va decidir traduir-lo a un llenguatge més senzill i proper, amb la intenció d’arribar a tothom. Per a l’autor, les rondalles no tenen edat, per això les va contar amb energia i entusiasme als xiquets i grans, deixant-los bocabadats. Tot seguit, l’acadèmica Tudi Torró junt l’autor i comissari Carles Segura  i l’il·lustrador Àngel Ruiz, presentaren Andreu, un veí d’altre temps! (El Tempir), una obra que s’emmarca dins del projecte Teixim llaços des del sud del sud, on s’hi inclou una exposició itinerant, una unitat didàctica i un documental a més del llibre presentat. Tot per donar a conéixer la problemàtica lingüística i identitària de la comarca del Baix Segura. “Hi ha cert desconeixement de la nostra història i un rebuig que no és comprensible. És important saber d’on venim per saber on anem”, va declarar Ruiz a la Plaça de Baix.

A continuació, s’han presentat el Premi de novel·la Antoni Bru, Soldats de lleva, de Josep Colomer; i el Premi de Poesia Festa d’Elx, D’aquest breu somni de Laura Martín, en presència de Josep Gregori, editor de Bromera Edicions; Carles Molina, regidor de promoció econòmica de l’Ajuntament d’Elx; Marga Anton, regidora cultura de l’Ajuntament d’Elx; i Felip Sànchez, regidor de comerç de l’Ajuntament d’Elx. Laura Martín va llegir diverses línies de la seua obra guardonada i Josep Colomer va fer una exhaustiva explicació sobre la seua novel·la i el seu context històric (la guerra de Cuba). De seguit, l’expert Salvador Vendrell i Manuel Linares han presentat A Casa Joan Fuster. Les tertúlies de Sueca (Onada Edicions). “Tots els dies s’ha de fer país. Eixes tertúlies s’haurien de tornar a fer”, ha afirmat contundent Linares.

Per la vesprada, els i·licitans i il·licitanes han gaudit de la exquisida il·lustració i univers del Tapís de la Pitxotxa (Instituto Juan Gil-Albert) de l’autora Rosanna Arango i la mà detallista de Juan Carlos Lozano (Wayo Wayo). Aquest llibre il·lustrat conta la història de la Casa-Museu modernista de Novelda i tots els secrets que l’envolten. Secrets similars ha contat l’il·licità José Antonio Quesada a través de la seua performance-presentació de Maleïts Feixistes. Una novel·la social -no novel·la històrica- sobre la vida i record de la iaia Maria. Una obra que parla de la vida, de la mort i de l’exili que ha deixat els cors dels assistents envaïts d’una emoció extrema. 

Per colmar el ventre d’idees i bons sabors, l’escriptor Josep Bernabeu i la dietista i nutricionista Maria Tormo ens han donat moltes idees i ens han fet replantejar la nostra dieta i costums amb Cuineres del territori. La memòria de menjars de les comarques de la Marina (Onada Edicions). Receptes i notes musicals de Mans de Destral han fet tornar a casa a uns visitants satisfets amb la 1a Plaça del Llibre d’Elx. 


La Plaça del Llibre d’Elx és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, la Regidoria d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament d’Elx, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), Escola Valenciana, Institut d’Estudis Catalans, Instituto Alicantino Juan  Gil-Albert, la Universitat d’Alacant, Universidad Miguel Hernández i El Tempir. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.