La Plaça del Llibre d’Alacant aviva la Plaça Sèneca amb més de 30 activitats programades de l’11 al 13 de febrer

blank
  • El gran encontre alacantí dels llibres valencians canvia de localització enguany a la Plaça Sèneca on hi trobem més de 1.200 títols en la nostra llengua a la venda
  •  
  • Un programa de més de 30 activitats, amb més d’una desena editorials participants, són els protagonistes del segon cap de setmana de febrer
La Plaça del Llibre torna a Alacant en la seua sisena edició disposada a convertir enguany la Plaça Sèneca d’Alacant en el gran aparador de títols en valencià. Aquest any, el punt d’encontre per als amants de la lectura es celebrarà de l’11 al 13 de febrer amb més de 30 activitats, més de la meitat d’elles adreçades als més menuts de la família en una ubicació molt més cèntrica que les darreres edicions.
L’esdeveniment s’ha presentat aquest dimarts, 8 de febrer, a la Seu de l’ Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i ha comptat amb la presència de Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Teresa Val, directora de Fundació Full; Ismael Vicedo, de La Cívica-Escola Valenciana; Héctor Cámara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant (UA); i Lliris Picó, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
blank
Imatge de la Plaça del Llibre d’Alacant en abril de 2021 amb més de 3.000 visitants
Des del divendres 11 fins al diumenge 13 de febrer, els visitants de la Plaça podran adquirir nous llibres i gaudir de les activitats programades per les entitats organitzadores o per les editorials Sembra Llibres, Edicions Tres i Quatre, Edicions del Bullent, Onada Edicions, Edicions 96, Lletra Impresa Edicions, Edicions Bromera, Andana Edicions, Fundació Sambori o el Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant. Així, durant aquest cap de setmana, la ciutat s’omplirà de més de 30 activitats com presentacions literàries, trobades amb autors, animacions infantils i concerts; i més de 1.200 títols a la venda.

Presentacions per a tots els públics, contacontes i concerts

 

El programa d’aquesta edició compta amb més de trenta activitats programades, que abasten tot tipus de gèneres i de públics. Tot i això, la proposta de la Plaça del Llibre d’Alacant es distingeix per la literatura infantil i juvenil des de la seua primera edició. D’aquesta manera, Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre ha explicat que “el programa és un reflex de l’esforç per dur a Alacant més activitats que l’any passat, amb una atenció especial per als infants, però sense oblidar als adults”. Així, per als més menuts, aquest any destaquen el contacontes d’Íker i el llibre oblidat (Publicacions UA), representada en llengua de signes; l’animació infantil del llibre Busquem la solució (Edicions 96); i la presentació de Taure, el tauronet (Lletra Impresa Edicions). En la part de juvenil ressalta la presentació Presons de paper (Rosa dels Vents) i el concert del cantautor Pau Alabajos. Al seu torn, també hi ha activitats per a centres escolars divendres de matí organitzades per Fundació Sambori i La Cívica- Escola-Valenciana, amb més de 200 alumnes inscrits.
Per al públic més adult destaquen les presentacions del dissabte de vesprada de la col·lecció Dones eclèctiques d’Edicions Bromera amb Vi i Veritat de Natàlia Gisbert i No t’ho diré mai de Marian Díez; i diumenge de matí La dona invisible (Edicions del Bullent). A més a més, a la vesprada de dissabte hi haurà programació especial per als amants de la poesia, en què es presentarà Volum VIII de la Nova Obra completa de Vicent Andrés Estellés (Edicions Tres i Quatre) a càrrec dels curadors del volum, Irene Mira i Jordi Oviedo.
Enguany l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert-Diputació d’Alacant, s’incorpora a la col·laboració de l’esdeveniment i organitza el teatre infantil L’ànima dels llibres a càrrec de DesBarats. En canvi, la Universitat d’Alacant, continua amb una participació rellevant a tota la programació amb les presentacions divendres de vesprada de Terra de pastor. Paisatge habitat del Maigmó al Sit, de Xavier Amat; Parlar de sa. El llegat mallorquí a la Marina, de Joan Lluís Monjo; i Sentències de Joan Lluís Vives: Francesc X, de Blay Meseguer, totes del seu Servei de Publicacions. La conferència Joan Fuster, 100 anys: una manera de ser i de pensar, a càrrec de Carles Cortés, encara que organitzada per Alacant pel Valencià, tindrà lloc a l’Espai Seu Universitària Ciutat d’Alacant i en línia. Per la seua banda, el Servei de Llengües de la UA, organitza també activitats infantils com els Jocs de Fusta Gegant a l’Espai Bibliocirc i el concert del diumenge de matí Marcel el Marcià a càrrec del Pirata Patxula. Així, Héctor Cámara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant (UA) ha posat l’èmfasi en què la Plaça d’Alacant siga “un lloc de trobada on gaudir dels carrers d’Alacant i de totes les activitats compromeses en una ciutat on normalment existeix una mancança d’actes culturals d’aquest tipus”.
blank
Espectacle musical a càrrec de Canta Canalla en la 5ª edició de la Plaça del Llibre d’Alacant
Més de la meitat d’aquests actes estan adreçats als més menuts de la família, ja que la Plaça del Llibre d’Alacant, ha estat històricament dirigit al públic infantil i juvenil, a més de ser el tret d’eixida de la temporada de places, com ha indicat Teresa Val, directora de Fundació Full. En aquest sentit, Lliris Picó, de l’AELC, ha recordat que “l’escriptura és un ofici silenciós i la Plaça del Llibre és una oportunitat per entrar en contacte amb els que s’interessen per ella”. La Plaça d’Alacant resulta un encontre especial ja que “té cura de la literatura infantil i juvenil i no hem d’oblidar que les xiquetes i xiquets són el nostre futur. Per això, hem de formar-los amb un esperit crític”. De fet, l’AELC organitzarà el diumenge 13 de febrer una taula redona sobre el present i futur de la literatura infantil i juvenil on hi intervindran Núria Sendra i Mercè Viana.
Aquesta temporada intensa de literatura s’ha amplificat amb un total de sis places durant tot l’exercici 2022. La qual cosa, Val afirma que ha estat possible gràcies a “l’esforç de més de 40 entitats col·laboradores en totes les places. Elles són imprescindibles per a què aquest somni siga una realitat vertebradora de territori mitjançant una indústria tan potent com és la literatura valenciana“. Aquest projecte cultural, al capdavall, ha assegurat la directora de Fundació Full, té com a objectiu fer accessible a tota la ciutadania un fons literari, que es materialitza en més de 1.200 títols a la Plaça de Sèneca aquest cap de setmana, però també està a l’abast per a aquells que no puguen personificar-se en Alacant en la Llibreria Virtual. Aquesta plataforma permet que els usuaris es puguen triar entre 15.000 llibres a la venda des de qualsevol punt del territori.
Fet i fet, amb l’aparador literari valencià aquest cap de setmana a Alacant, la Plaça del Llibre inicia un nou cicle de festivals dels llibres que enguany abasta noves localitats al mapa del territori valencià. Aquesta nova etapa inclourà places a Elx i Sueca, coincidint amb l’any Fuster, i mantindrà la continuació de Plaça a Alacant, Gandia, Castelló i València. La imatge d’aquest cicle 2022 ha estat a càrrec de dues figures de gran relleu de la il·lustració i el disseny valencià: Víctor Visa, en col·laboració amb Cristina Pérez, encarregada de la maquetació de cartells i programes.
blank
La Plaça del Llibre d’Alacant és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Escola Valenciana – La Cívica, la Universitat d’Alacant, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques Alacantines, Diputació d’Alacant – l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Institució Alfons el Magnànim i el Cefire d’Alacant. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.