La Plaça del llibre es consolida com a gran encontre de la literatura en valencià

  • Més  de  10.000  persones  participen en les 60 activitats de la 7a Plaça de València

El projecte de la Plaça del llibre es consolida com a gran aparador de la literatura en valencià a tot el territori. Així ho demostra l’afluència de visitants a la 7a edició de la Plaça de llibre de València, celebrada del 30 d’octubre al 3 de novembre, que ha comptat amb vora 10.000 participants en les més de 60 activitats oferides tant per a públic adult com familiar. Igualment, més de 2.000 persones van participar en alguna de les 40 propostes de la primera edició de la Plaça a Castelló, que va tindre lloc del 24 al 27 d’octubre. D’aquesta manera, i amb la 4a edició de la Plaça d’Alacant prevista per als primers mesos de 2020, aquest projecte reivindica el seu caràcter vertebrador i de difusió de la producció editorial de tot l’àmbit lingüístic.

Com explica Jesús Figuerola, president de la Fundació Full, la Plaça s’ha convertit un any més en “la llibreria més gran del món de literatura escrita en la nostra llengua. Un espai extraordinari per a donar a conéixer la vitalitat de les nostres editorials, el treball dels nostres autors i la diversitat de la nostra creació literària”. “Hem demostrat que quan treballes en xarxa i ofereixes propostes de qualitat —i la nostra literatura és d’una qualitat immensa— el públic respon”, ha afegit.

Amb 52 editorials i 67 autors participants, la Plaça del llibre de València ha comptat en 2019 amb un programa variat i polièdric. Si cada llibre té el seu lector, cada activitat de la Plaça ha comptat amb una audiència particular. Un aspecte central de la programació han sigut, sense dubte, les presentacions de les novetats editorials, aquells títols que acaben d’arribar a les prestatgeries: novel·les, poemaris, assajos, però també contes, àlbums il·lustrats i narrativa juvenil han protagonitzat gran part de les cinc jornades d’aquest encontre i han despertat l’interés de bibliòfils i curiosos.

A més, la plaça de l’Ajuntament també ha sigut l’escenari de diverses taules rodones amb temàtiques com la memòria histórica, la política valenciana o el potencial dels llibres infantils com a eina educativa, sempre amb la paraula escrita com a senyera. Igualment, la Plaça ha acollit la presentació per part de la Fundació Mallorca Literària del projecte divulgatiu de rutes literàries WOW Mallorca i WOW llegendes, així com de la plataforma Poeteca, una eina en línia per donar a conéixer autors catalans, balears i valencians que ja compta amb informació de més de mil creadors i milers de poemes a l’abast dels usuaris. Per la seua banda, l’APPEC Editors de Revistes i Digitals i la revista Esguard  han realitzat una entrevista pública a l’escriptor Ferran Torrent.

Contacontes i activitats escolars

D’altra banda,  la Plaça del llibre de València ha comptat amb un espai de Biblioteca infantil on, a més de llegir els seus contes favorits, la xicalla va poder participar en contacontes i tallers coordinats per les Biblioteques Municipals de València i Rebombori Cultural. Aquesta iniciativa completava la programació infantil, integrada per animacions, espectacles de carrer, sessions de narració oral i actuacions com la de Dani Miquel i els Ma-me-mi-mo-músics, qui van omplir de cançons el cor de la ciutat. En aquest sentit, cal destacar que a la programació general de la Plaça s’han sumat les activitats per a escolars, que han reunit a 700 alumnes d’educació infantil, primària, ESO i batxiller.

Per segon any consecutiu, i amb motiu de la  Plaça del llibre de València, la Fundació Full i l’EMT van organitzar el concurs de microrelats Amb EMT a la Plaça que, en aquesta edició ha rebut més de 50 narracions originals en valencià.  Els participants havien de compartir en Twitter un microrelat que continuara el següent fragment del llibre L’oblit, de Jaume Pérez-Montaner: “La ciutat s’estenia al sol amb vestit de diumenge. Una bafarada d’aire calent i apegalós et saludà en creuar la porta entreoberta del carrer…”. El text complet forma part de l’antologia Defensa d’una forma. Poesia completa 1976-2018 (Institució Alfons el Magnànim), que va ser presentant a la Plaça. A més, Pérez-Montaner ha sigut guardonat aquest any per la Plaça amb el Premi d’Honor 2019 a la Trajectòria Literària, junt amb l’editora i escriptora Rosa Serrano, Premi a la Trajectòria Vital , i la Societat Coral El Micalet, Premi a la Difusió de la Cultura Valenciana.

Cita ineludible per als lectors, la Plaça també vol convertir-se en  un espai de referència per als professionals del món del llibre. En aquest context, l’edició d’enguany ha acollit el Literary Market 19, un encontre de compravenda de drets internacional organitzat per l’Associació d’Editors del País Valencià i que ha comptat amb el patrocini de l’IVACE. Igualment, també ha sigut l’espai per a la celebració de la jornada #Connectem, una reunió per a professionals de la gestió de la informació organitzada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV).

La Plaça del llibre de València està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL), també compta amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Ajuntament de València, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i la Universitat de València.