La Plaça del Llibre fa història a Elx

blank

Una fita del llibre valencià que se celebra per primera vegada a la Plaça de Baix del 3 al 5 de juny 

blank

En roda de premsa (d’esquerra a dreta): Lorena Escandell Carbonell, Rafael Domínguez, Felip Sànchez, Teresa Val i Àlex Agulló,
  • 10 editorials participen en la 1a Plaça del Llibre d’Elx
  • El programa consta de 24 activitats diverses dirigides a tots els públics
  • Hi participen dos llibreries de la localitat (Ali i Truc i Llibreria Sèneca) amb un aparador literari de 1.200 títols de 150 editorials de tot l’àmbit lingüístic

La Plaça del Llibre és un projecte que enguany compleix 10 anys i s’expandeix per tot el territori valencià com a esdeveniment principal de literatura escrita en valencià. Va nàixer a la ciutat de València en 2012 i enguany arriba per primera vegada a Elx, omplint la Plaça de Baix d’una vintena d’activitats per als amants de la literatura, després d’haver passat en febrer per Alacant i en maig per Gandia. A la tardor, la Plaça del Llibre s’ubicarà a Castelló, València i, finalitzarà l’any a Sueca, en homenatge a Joan Fuster. Aquest encontre literari, que compta amb la participació de les llibreries il·licitantes Sèneca i Ali i Truc, ha estat presentat en roda de premsa aquest dimarts 31 de maig a l’Ajuntament d’Elx. L’acte ha comptat amb la presència del regidor d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament d’Elx, Felip Sànchez; el director de la Plaça del Llibre, Rafael Domínguez; la directora de la Fundació FULL, Teresa Val,representant a Escola Valenciana, Lorena Escandell Carbonell; i el coordinador d’Acció Cultural del País Valencià Elx, Àlex Agulló.

Ens trobem davant una fita històrica, tal com ha assenyalat el regidor de comerç Felip Sànchez durant l’acte: “acollir la Plaça del Llibre a Elx és molt important per a nosaltres, perquè suposa formar part de l’esdeveniment més important en torn a la llengua i la dinamització de la mateixa“.  La mateixa satisfacció ha mostrat la directora de la Fundació FULL, Teresa Val, qui ha explicat que “al seu origen, la Plaça del Llibre quan va nàixer fa 10 anys, era quasi una declaració d’intencions i mai no arribàrem a pensar que ara mateixa tindríem tanta reperecussió”.

Aquesta consolidació ha estat possible gràcies a la col·laboració i treball conjunt de moltes institucions i entitats que posen el focus en el lector: “els lectors i els xiquets, són els protagonistes de les places“. Com serà el cas de la 1a Plaça d’Elx, que dona molta importància al foment lector des d’una edat primerenca amb set activitats infantils i els Jocs de Fusta Gegants. Així ho ha recordat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre que ha posat èmfasi en què “la Plaça del Llibre és més que una fira del llibre. Cada Plaça té una personalitat pròpia i Elx no podia tindre una altra temàtica que no fora l’oralitat i el teatre degut al Misteri i la seua tradició“. 

Del 3 al 5 de juny els il·licitans i il·licitanes podran descobrir nous llibres, entre una oferta de 1.200 títols de 150 editorials de tot l’àmbit lingüístic, i gaudir de les més de 20 activitats programades, gran part d’elles relacionades amb l’oralitat i el teatre, com han incidit en l’acte de presentació de la 1a Plaça d’Elx tots els coorganitzadors. Les presentacions de títols, taules redones, tertúlies, signatures, teatre, activitats infantils, un concert i una gran muixeranga el matí de diumenge, seran només algunes de les activitats que es realitzaran a la Plaça de Baix d’Elx, “dinamitzant la ciutat i  atraient molts ciutadans d’Elx i dels voltants”, ha aclamat Sànchez.

El teatre i la dramatització, des de l’oralitat a l’escriptura és el lema de la Plaça d’Elx

Imatge que conté edifici, esport, exterior, persona Descripció generada automàticament

“La Muixeranga és un element difusor de la cultura arran de la seua tasca coordinadora arreu de tot el territori, un espill on mirar-nos, un exemple a seguir” ha explicat Rafael Domínguez, “per aquesta raó, la Muixeranga d’Alacant estarà prensent a la programació de la 1a Plaça d’Elx” (imatge de la presentació de la Plaça del Llibre d’Elx en novembre de 2021)

Cada Plaça del Llibre té un eix temàtic al voltant del qual fa girar la seua programació específica. Vora el Vinalopó, a la plaça de Baix, les autores i autors, editorials i llibreries participants a la 1a Plaça d’Elx, es trobaran amb lectores i lectors il·licitans de la mà del teatre i la dramatització com a epicentre literari especialitzat del primer cap de setmana de juny. 
 
Elx ha estat vinculada al teatre i a l’oralitat a través del seu Misteri i, per aquesta raó, la Plaça del Llibre decideix retre-li homenatge amb una programació de 24 activitats, moltes d’elles vinculades a la dramatització. Així, es podrà gaudir de diverses presentacions de llibres relacionades amb el teatre i l’oralitat com De la pròpia veu a la veu pròpia, d’Antoni Defez (Edicions del Bullent) (divendres a les 19h); i Primeres Rondalles d’Enric Valor, d’Enric Valor i Jordi Raül Verdú (Edicions del Bullent) (dissabte a les 11h). També són de ressaltar els contacontes com La Quarantamaula, d’Alicia Casanova (Edelvives) (diumenge a les 11:30h); Valor, Maria!, de Joan Borja (Andana Editorial) (diumenge a les 12h); i Kamishibai Llum i l’illa dels llibres, de Carles Miret i Anna Aura (Editorial Tívoli) (diumenge a les 19h). 
 
Els ciutadans d’Elx també podran ser partícips d’activitats distintives com la presentació-performance Maleïts feixistes, de José Antonio Quesada (dissabte a les 18:45h), que va ser el llibre més venut en la presentació de la Plaça d’Elx al novembre de 2021; un taller de caracterització al teatre a càrrec de Tomàs Mestre i organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans (diumenge a les 18h); i, com a gran cloenda, la representació de l’obra de teatre Histèries d’humor salvatge organitzada per la Universitat Miguel Hernández (diumenge a les 20h).
 
Comptat i debatut, la Plaça del Llibre treballa constantment amb l’objectiu de fer aquest projecte accessible a totes les persones, independentment de les seues capacitats o localitzacions geogràfiques, per tal d’augmentar la democratització de l’esdeveniment. Per això, totes les activitats són gratuïtes i s’ofereix la interpretació en llengua de signes per a moltes de les activitats del programa. D’aquesta manera es garanteix l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària per a tot el món. Amb la celebració de diverses edicions -repartides al llarg de l’any i arreu de tot el territori valencià-, i el manteniment de la Llibreria Virtual -encetada al 2020-, l’organització s’assegura que tothom puga tindre accés a la compra de llibres en valencià des de qualsevol localitat. 


La Plaça del Llibre d’Elx és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lecturala Regidoria d’eficiència energètica, desenvolupament rural i comerç de l’Ajuntament d’ElxAcció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV)Escola ValencianaInstitut d’Estudis CatalansInstituto Alicantino Juan  Gil-Albert, la Universitat d’AlacantUniversidad Miguel Hernández i El Tempir. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.