La Plaça Jaume I de Gandia mostra la seua vessant més feminista amb gran acollida

blank

“El consentiment en la literatura” ha sigut el nom amb el que s’ha presentat el plat fort de l’últim matí viscut a aquesta 2a Plaça del Llibre de Gandia. Una tertúlia organitzada per la Fundació FULL en la que l’escriptora Antònia Carré Pons i l’advocada Anna Oliver han analitzat, des d’una mirada crítica i activa, el pes de la realitat social en la literatura i com aquesta juxtaposició ha configurat uns marcs mentals determinats en qüestions com la feminitat i la misogínia. La moderadora d’aquest atractiu esdeveniment ha estat Mercè Pérez, qui ha fet referència a la recent absolució dels pressumptes violadors de Burjassot per a recalcar que “els mitjans de comunicació i les xarxes socials segueixen legitimant la cultura de la violació”.

blank
Intervenció de la moderadora Mercè Pérez

La traducció al català de La ciutat de les dames de Cristina Pizan (Cal Carré), escrita al 1405, ha donat el tret d’eixida a una xerrada que ha comptat amb un públic nombrós i atent que no ha volgut perdre el seu torn de preguntes. Aquest llibre de Cristina de Pizan és considerat com el primer “No és no” de la història, i guarda certs paral·lelismes amb el Vita Christi d’Isabel de Villena, ja que també es tracta d’una mena de resposta a un llibre misogin publicat a l’època medieval. A La ciutat de les dames, la rectitud, la fortalesa i la justícia actuen com a eixos vertebradors d’un pensament atrevit i renovador. Encara que, com ha afirmat Antònia Carré, “és molt difícil que la literatura vaja en contra del seu temps”.

blank
Intervenció de l’escriptora Antònia Carré

Anna Oliver ha posat de manifest la necessitat de què “es coneguen més referents feministes a nivell general i no tan sols als cercles acadèmics”, per tal de conrear un tipus de literatura que dona compte de què “la violència sexual no és responsabilitat pròpia, sinó que es tracta d’un assumpte generalitzat”. Per la seua part, Antònia Carré ha destacat que “un dels grans valors de La ciutat de les dames és que Cristina de Pizan posa en relleu la seua pròpia experiència”. “El llibre va tenir una difusió important, però -malauradament- no va arribar a transformar la mentalitat de l’època”, ha afegit l’escriptora com a conclusió de la tertúlia.

blank
Intervenció de l’advocada Anna Oliver

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la LecturaAcció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de GandiaSaforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.