La poesia, la música i el valencianisme plenen la Plaça de Gandia

blank

La primavera reclama lectures, les places clamen primavera. I, així, amb una Plaça Jaume I plena en les seues set activitats diverses i heterogènies, s’ha vestit la vesprada de dissabte, fent goig i exultació.

blank
Concert de Mans de destral i els oratges canviants

En primer lloc, hem parlat de Faustí Barberà amb l’àlibi de la presentació de Faustí Barberà. Els orígens del valencianisme polític de Santiago Ferrandis (Edicions del Periscopi). “És d’aclamar la manera tan senzilla i humil amb la qual Santiago ha exposat sobre la figura d’aquesta figura tan important als precedents del nacionalisme valencià”, ha informat Jesús Figuerola, l’editor del llibre en la presentació del mateix. Han incidit ambdós participants a la presentació que, aquesta figura amagada de la història, ha estat reconegut per les seues innovacions mèdiques, però no per la seua vessant política, tal vegada més ressenyable; i aquest fet explica moltes cruïlles de la nostra història. Com la de només recordar a Joan Fuster amb el temps. Tal i com han fet seguidament en la taula redona organitzada per Publicacions de la Universitat de València Llegir a Fuster, llegir sobre Fuster on s’ha creat un debat sobre el polifacetisme de l’intel·lectual suecà i sobre les controvèrsies polítiques que va crear al seu moment i -encara- causa en l’actualitat. Tot, mentre al patí interior de l’IMAB tenia lloc un divertidíssim joc de taula, a càrrec d’Anna Aura, anomenat Fent camí: La Safor-Marina Alta, on ha participat la xicalla saforenca. 

Hem seguit recorrent la història valenciana de la mà de Vicent Baydal amb l’última novetat de Llibres de la Drassana Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història. Aquesta obra tracta vint-i-dos històries diferents que van des de Jaume I  fins la contemporaneïtat i, en certa mesura, inspirades en Matèria de Bretanya, feblesa de l’autor. Simultàniament, tenia lloc el contacontes La llegenda de Bernat, el pirata malfadat de Santiago Díaz i Cano (Andana Editorial).

Per a cloure un dissabte més que intens, la poesia i la música han envaït els carrers de Gandia amb el recital de poesia Girs/caigudes + Límits + Passatges = Poesia amb Francesc Bononad, Vicent Botella, Manel Rodríguez-Castelló i Begonya Mezquita (Pruna Llibres i Edicions del Buc)  i el concert del Mans de Destral i els oratges canviants (organitzat per Acció Cultural del País Valencià).


La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la LecturaAcció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de GandiaSaforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.