Llibres i riures, matèria primera de la vida

blank
Dissabte a la 9a edició de la Plaça del Llibre de València ha deixat clar l’essencialitat de la literatura i també del riure en temps d’incertesa i crisi. El dia gran del festival literari acabava amb els dos escenaris de la Plaça de gom a gom. En un costat, la presentació del llibre Afusellats, republicans i mestres, de diversos autors i editat per Perifèric Edicions. Un estudi històric i memorialístic que recupera la història negada i silenciada durant la dictadura i també la democràcia dels qui han treballat per recuperar la memòria de tota una societat. A l’altre costat, Riures en valencià, amb Maria Juan, Lluís Mosquera i Fran Tudela ‘Cabrafotuda’, que van treure riures i llàgrimes al públic. Es tancava així la Plaça del Llibre amb aquesta metàfora: paraules per recuperar la memòria i riures per sobreposar-se a les adversitats.
Abans, però, unes tretze activitats havien omplit els escenaris d’aquest gran aparador de literatura en valencià al cor de la ciutat. Entre elles, tallers i activitats familiars i per als més menuts. Pesos pesats de la literatura infantil i juvenil valenciana coincidiren dissabte. Enric Lluch, acompanyat de Teresa Broseta i de l’il·lustrador Javier Lacasta presentà Questim-Aton (Edelvives), un títol que apropa al jovent la figura d’aquest faraó “desconegut per a molts, però que va revolucionar la història d’Egipte”, tal com va explicar el consagrat autor. Després de Broseta i Lluch, Mercé Viana i Josep Antoni Fluixà presentaven Un crac de xiqueta! i El somriure de Fàtima (Jollibre), respectivament. “Crec en la qualitat de la literatura infantil i juvenil i crec també que estem en una època molt bona perquè podem oferir molta varietat. No hi ha dos lectors infantils iguals”, va reivindicar Fluixà.
Ambdues grans plomes de la literatura infantil van estar acompanyats de l’editora de Jollibre, Gemma Pasqual, que més tard va passar a ser autora per a presentar la seua novel·la d’adults amb Germà Capdevila, d’APPEC, Viure perillosament (Comanegra). “No és la primera vegada que escric per a adults, però no hi ha una raó, m’ho demana el cos i crec que és perfectament compaginable amb el meu vessant juvenil”, va afirmar Pasqual, qui va anunciar que estava preparant una altra novel·la d’adults perquè se sent molt còmoda. “Hi ha diferència, clar, el ritme per exemple és diferent, els joves et demanen més intensitat i amb la novel·la d’adults tinc més llibertat de provar”, va explicar l’autora.
blank
Seguint amb el gènere per a adults, la no-ficció va tindre gran protagonisme. “La no-ficció, l’assaig, com a literatura d’idees”, va aclarir de fet Carme Vidalhuguet, de Pagés Editors, en la presentació de La inquietud, les memòries de Lourdes Toledo. Amèrica endins (Edicions Bromera), el seu primer volum, suposa “un viatge d’anada” i aquest segon títol és “el viatge de tornada i, a més, una guia particular de València”, de la que l’autora, tal com ha explicat, ha redescobert i s’ha enamorat després de l’estada a Amèrica que narra en el seu primer títol. Toledo, guanyadora dels Premis Literaris de Lleida d’assaig amb aquest títol, va signar un exemplar a la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, que en el moment de la presentació es trobava visitant la Plaça del Llibre de València.
També dissabte, la Plaça del Llibre de València va acollir la presentació de Ciutat i política. De la ciutat desitjada a la ciutat possible (Publicacions de la Universitat d’Alacant), de qui va ser alcalde de la ciutat, Ricard Pérez-Casado. “No es fa ciutat sense política, la política és un instrument per a canalitzar els canvis i el progrés i s’ha d’entendre oberta a la transparència i la participació dels ciutadans”, va afirmar l’exalcalde.
També d’assaig, i sobre estratègia política, es va parlar a la presentació de Demos 13. Música popular i feminisme. Estratègia per al canvi, de Reis Gallego (Fundació Nexe). “Aquest llibre reuneix les meues tres passions: la música, el feminisme i l’acció política”, afirmà l’autora, qui explicà que primer va fer una anàlisi de la presència femenina al món musical i, més tard, elaborà una estratègia per canviar el panorama: “em vaig trobar que les dones som les qui més cultura consumim, però les que menys visibilitat tenim com a productores d’aquesta cultura”.
blank
La Plaça del Llibre de València és un aparador de llibres en valencià amb una variada programació que celebra la seua novena edició a la Plaça de l’Ajuntament des del dimecres 27 d’octubre fins al dilluns 1 de novembre.