Llibres valencians i llibres per a la infància

blank
blank

Ahir, 20 de novembre, fou el Dia del Llibre Valencià i el Dia Mundial de la Infància. Per aquesta raó, volem fer un repàs dels llibres infantils valencians més venuts durant totes les Places d’enguany -que no són pocs!-. Celebrem cada efemèride llegint i llegint. En família i en solitari, però llegint llibres valencians.

El bestiari dels monstres valencians, de David Mateo (Rebombori Ediciones)

Aquest llibre per als més menuts fou el segon títol més venut a la Plaça del Llibre de València que va tindre lloc del 26 al 31 d’octubre a la Plaça de l’Ajuntament de la ciutat. Es va dur a terme una animació lectora durant l’esdeveniment que presentava el llibre en forma de contacontes titolat La ruta dels monstres oblidats, que a més a més, coincidí amb la vespra de Tots Sants. Aquest llibre està ple de curiositats de criatures estranyes, que tant de temps han atemorit i fascinat grans i xicotets.

Susi, la reina de les abelles, de Rosa M. Fernández i Mireia Banyuls (Edicions 96)

Aquesta obra fou l’obra més exitosa de la 2a Plaça del Llibre de Gandia, que va esdevindre del 19 al 22 de maig a la plaça del Rei Jaume I. Susi ens ensenya a aprendre com viuen les abelles, i per què són tan importants per a la biodiversitat del planeta. Susi és la reina de les abelles i està ben orgullosa del seu eixam. Decideix anar amb les seues companyes a fer un vol pels camps més florits i acolorits. Però el perill es creuarà en el seu camí. Aquest llibre està exquissídament il·lustrat per l’artista Mireia Banyuls.

La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Andana Editorial)

La llegenda de Bernat, el pirata malfadat de l’escriptor Santiago Díaz i Cano ha obtingut el Premi de Literatura Infantil de Meliana. Les il·lustracions que acompanyen els seus textos amb tant d’encert són de Pablo Broseta. Aquest conte conta la història del jove Bernat que no sabia res de la mar. Només sabia allò que havia llegit als llibres. Però un bon dia, quan la vida a casa se li va fer impossible, va decidir fer-se pirata. Amb una tripulació de desheretats de la terra, Bernat s’hi deixarà la pell per convertir cada desventura en una oportunitat per fer un món més lliure i millor. A la 2a Plaça del Llibre de Gandia es va presentar el llibre en format d’animació.

Andreu, un veí d’altre temps!, d’Àngel Ruiz (Publicacions de la Generalitat Valenciana)

Andreu, un veí d’altre temps!, d’Àngel Ruiz fou el tercer llibre més demandat a la 1a Plaça del Llibre d’Elx, que va tindre lloc del 3 al 5 de juny a la plaça de Baix. Aquest còmic, adreçat als infants ja entrats en edat, editat per GVA amb la col·laboració d’El Tempir, retrata les peripècies d’Andreu que ve d’un temps passat i es troba, de sobte, en la comarca del Baix Segura. Tal com va afirmar el seu autor a la presentació de la Plaça d’Elx, la idea fonamental és que “els adolescents del Baix Segura i de les comarques del voltant coneguen millor la seua terra i les comarques dels voltants, canviant perspectives del que ens han venut d’eixe territori”.

L’Atles de les comarques valencianes, de Carles Ubeefe (Caliu Espai Editorial)

L’Atles il·lustrat de les comarques valencianes naix amb un propòsit educatiu i divulgatiu, sobre el fet de ser valencians i valencianes, i mostra els elements que conformen la nostra identitat i geografia. Aquest tresor és una invitació a repensar, en comú i intergeneracionalment, què significa ser valencians i valencianes ara i ací d’una manera lúdica, divertida i inclusiva, i des d’una perspectiva popular.