Mig any de Plaça

Més de 10.000 persones assisteixen a les tres places del llibre que ja s’han realitzat en l’equador d’aquest any. Alacant, Gandia i Elx s’han convertit en les capitals de la literatura valenciana.

L’any de Places començà el passat 11 de febrer a la Plaça Sèneca amb la 6a Plaça a la capital de l’Alacantí, adreçada a un públic infantil i familiar amb el suport d’Escola Valenciana, però també per a tot tipus de públic amb una activa participació de la Universitat d’Alacant, de l’Associació d’Escriptors en Llengua catalana, l’Institut d’Estudis Catalans i la Institució Alfons el Magnànim.

blank
‘Els contes del Sambori’ divendres 11 de febrer a la Plaça del Llibre d’Alacant

Vora 3.500 persones passaren per aquesta cèntrica plaça durant els tres dies que duraren les activitats i l’exposició de la llibreria. 11 editorials hi participaren amb presentacions, més de 30 activitats, i un estoc de 1.300 títols que conformaren la llibreria més gran en llengua catalana al nostre país en eixes dates, gestionada per la llibreria d’Alacant (80 mundos).

Els llibres més venuts van ser Presons de paper, de Jaume Silvestre (La rosa dels vents); seguit per Els dies bons, d’Aina Fullana (Bromera); i Atles de les comarques valencianes de Carles Ubeefe i Ricard Tapera (Caliu Espai Editorial).

blank
Jaume Silvestre signant ‘Presons de paper’ (La rosa dels vents)

“Arrels i territori” fou el lema de la Plaça del Llibre de Gandia que es celebrà a finals del mes de maig, del 19 al 22, a la plaça Rei Jaume I, a l’ombra protectora de l’IMAB i la seu de la biblioteca central de Gandia. Una ciutat literària que va acollir la seua 2a Plaça amb entusiasme i on més de 3.000 persones van gaudir de les més de 40 activitats que s’hi realitzaren, propostes arrelades al territori però també per al públic infantil i familiar.

blank
‘Susi, la reina de les abelles’ (Edicions 96) va comptar amb una afluència massiva de públic

La Plaça del Llibre de Gandia, al bressol de la literatura valenciana, ha consolidat ja aquesta fita al nostre país, amb una oferta de més de 1.600 títols gestionada per tres notables llibreries de la ciutat (Gavina llibres, Ambra llibres i Llibreria Ferrer), que aportaren el seu saber fer i el seu coneixement del fons editorial valencià. Entre les vendes més detacades estigueren: Susi, la reina de les abelles, de Rosa M. Fernández i Mireia Banyuls (Edicions 96); Coques valencianes, de Chelo Peiró (Editorial Tívoli); i La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Andana Editorial).

Elx va celebrar a principi del mes de juny la seua primera Plaça amb un èxit de públic i una gran expectació. Més de 3.000 persones s’acostaren a la Plaça de Baix per compartir amb les nostres autores i autors aquesta festa de la literatura. Amb el suport de l’Ajuntament, a través de la regidoria de Comerç, aquesta Plaça posa un peu al sud del sud, al rovell de la ciutat del Baix Vinalopó, amb la intenció de quedar-se per molt temps.

blank
Les activitats infantils amb la participació de 150 alumnes a la Plaça d’Elx foren tot un èxit

La Plaça del Llibre d’Elx ha fet un bon tempir per a les lletres valencianes i fa palés la importància d’aquesta ciutat com bastió de la nostra llengua i literatura. La satisfacció per part dels llibreters de les llibreries Sèneca i Ali i Truc també s’ha de destacar, ja que amb un desplegament de més de 1.200 títols diferents de 150 editorials de tot l’àmbit lingüístic, s’ha comprovat que la literatura en la nostra llengua té gran cabuda a la capital del Baix Vinalopó. Per la seua banda, els llibres més venuts foren Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història, de Vicent Baydal (Llibres de la Drassana); Maleïts feixistes, de José Antonio Quesada; i, en tercer lloc, Andreu, un veí d’altre temps d’altre temps!, d’Àngel Ruiz (Publicacions de la Generalitat Valenciana) i No hi havia a València, de Mercè Climent (Sembra Llibres).

En definitiva, un cop més, és demostrable que el paper dinamitzador de la Plaça del Llibre en el foment de la lectura en la nostra llengua i, consegüentment, en l’impuls de la venda de llibres de les nostres editorials, és cabdal per a la vertebració del territori i la visibilització al carrer de la potència del sector editorial valencià.