Premis Plaça 2019

Premi Trajectòria Literària 2019

Jaume Pérez-Montaner

La Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2019 a la Trajectòria Literària a l’escriptor Jaume Pérez-Montaner, per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país.

Isidor Cònsul el defineix de la següent manera: “Jaume Pérez-Montaner és música reposada, una veu fosca, la rialla neta i un capteniment de tranquil·litat. El tipus d’home de lletres fet a l’anglesa, abillat amb aquell punt d’elegància d’esperit, discreta i serena”.

Ha sigut guardonat en múltiples ocasions. Entre altres distincions, compta amb el Premi València de Literatura (1979), per Museu de cendres; el Premi Ciutat de València de Poesia (1985), per L’heura del desig; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1993), per Màscares; el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia (1993), per Fronteres; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1995), per Fronteres; el Premi Ausiàs March de Poesia (1995), per L’oblit; el Premi Benvingut Oliver de Poesia (2008) i el XX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians de Poesia (2010), per Solatge; el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot (2013), per La casa buida, i el Premi Jaume Fuster 2014 de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, per la seua important trajectòria.

Poeta i crític, “reclama per a la poesia el reconeixement de la seva capacitat de condensar, en uns sols mots, el sentit d’un passat que, quan era present, es resistia a ser escrit tant com a ser admès”, com explica Antoni Martí, i així ho demostren els seus nombrosos poemaris.

Amic personal i admirador de Vicent Andrés Estellés i de Joan Fuster, ha publicat diversos treballs sobre els autors, com ara: El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009); així com l’edició de Contra el nacionalisme espanyol (1994), de Joan Fuster; o Mural del País Valencià (1996), de Vicent Andrés Estellés.

Cal destacar el seu compromís amb la literatura, la llengua catalana i els escriptors durant la seua etapa de president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Com la seua tasca de traductor, que inclou textos de Barbara Kingsolver o Wallace Stevens i, amb Isabel Robles, d’Edgar A. Poe, Anne Sexton i E. E. Cummings. I també la de docent com a professor del Queens College, de la City University of New York, del Lewis and Clark College, de Portland, i de la Universitat de València.
Un premi molt merescut a aquest gran lluitador contra l’oblit ja que, com explica ell mateix: “Qui no ha begut la suor de les mans renegrides / mai no serà dels nostres. / Qui no ha sentit la fredor de la desfeta / no podrà dir-se humà.” No en va és considerat com un dels autors moderns més importants de la literatura catalana.

Premi Difusió 2019

Societat Coral El Micalet

La Societat Coral El Micalet és una entitat cultural més que centenària de la ciutat de València. És més que notòria l’experiència dels anys de treball associatiu que porten al darrere.

El seu naixement té lloc en el context del sorgiment del moviment obrer, i de la seua preocupació per la cultura. Garantir l’accés de les classes populars a l’alfabetització i la formació era, en aquell context, un element clau de la lluita per la igualtat i la justícia social.

D’aqueixa manera van néixer els ateneus populars, i també les societats corals. El cant coral significava aprendre de música, i també de lletra, i crear sentiment de col·lectiu. Una funció social importantíssima, protagonitzada per un moviment que es va estendre per tota Europa, i que ha arribat fins els nostres dies.

Amb els anys, la Societat Coral va esdevenir un centre de formació musical importantíssim. Avui acull centenars d’estudiants de violí, flauta, piano… i qualsevol instrument. A més, és coneguda perquè la seua Coral participa en tota mena d’actes cívics i culturals, difonent el repertori de la nostra música popular, amb qualitat i estima.

Però, a més, la Societat Coral El Micalet ha exercit una funció suplementària, excepcional, durant els anys complicats de la transició del franquisme a la democràcia al País Valencià. Va haver d’assumir el paper de centre d’acollida de tota mena d’iniciatives culturals i cíviques, quan la violència de l’extrema dreta minoritària però impune pretenia condicionar aquella transició.

Avui, ja entrat el segle XXI, la Societat Coral El Micalet combina doncs l’herència del moviment popular de les corals i la seua voluntat educativa, i el compromís amb la llengua, la cultura i la llibertat en un país en el qual aquestes han patit sovint la persecució fins fa ben poc.

El Premi de la Plaça del Llibre 2019 vol reconèixer aquesta llarga trajectòria, i sobretot el balanç de tants anys de feina ben feta, de treball callat però fructífer, que ha format generacions de joves músics i s’ha posat al servei de la nostra cultura i dels drets i llibertats del nostre poble.

Premi Trajectòria Editorial 2019

Rosa Serrano

La Plaça del Llibre de València 2019 ha decidit atorgat el Premi a la trajectòria vital de Rosa Serrano. És un premi que concedeix la Fundació per al Foment de Llibre i la Lectura, que va nàixer en el 2013 i que està formada per totes aquelles associacions que treballen en el sector del llibre al País Valencià.

Rosa Serrano, paiportina de naixement, ha sigut mestra i cofundadora de l’escola La Gavina, una de les cooperatives educatives capdavanteres al País Valencià de l’ensenyament en valencià. Un projecte educatiu que va nàixer l’any 1975, arrelat al medi, coeducador i democràtic, i que tenia com a objectiu innovar i trencar amb les velles formes de fer. Una escola on els xiquets i les xiquetes foren feliços i cresqueren amb llibertat, creativitat, harmonia i respecte.
Però encara que Rosa no va perdre mai l’ànima de mestra, també ha sigut moltes coses més: editora, activista cultural, feminista, defensora de la llengua, difusora de la literatura i la cultura, amiga, mare, companya…

Probablement, la seua faceta pública més coneguda ha sigut la d’editora de Tàndem Edicions, un projecte fundat l’any 1990 molt vinculat a la literatura infantil i juvenil i que va nàixer amb un doble objectiu: editar llibres de qualitat per a infants i joves, i oferir materials rigorosos i útils per a l’aprenentatge de la nostra llengua. Han passat milers de llibres per les seues mans d’editora incansable i de lectora voraç, i ha publicat l’obra d’una immensa i variada nòmina d’escriptors i escriptores, autors novells i d’altres més consagrats. Un recorregut que, en resseguir-lo, també constitueix una radiografia del panorama literari del País dels darrers anys i demostra, una vegada més, la qualitat i la força creativa dels nostres escriptors i escriptores i dels nostres il·lustradors i il·lustradores, una empenta que molts compartim amb ella, que també és un motiu pel qual continuem lluitant. Però, segurament, la seua tasca més reeixida al capdavant de Tàndem ha sigut la d’editora d’Enric Valor. I ho va ser no només de les reconegudes Rondalles valencianes, que ella va adaptar al públic infantil, sinó també de les seues novel·les breus, com l’Ambició d’Aleix i Narracions perennes i, del Cicle de Cassana, la trilogia que agrupa la seua obra completa. Una gesta ambiciosa, amb la qual va contribuir decisivament a popularitzar la figura de l’escriptor de Castalla, i que la converteix en una incansable divulgadora de l’obra de Valor. També la desvetlla com a viatgera impenitent, que va recórrer ciutats, grans o menudes, donant conferències i fent presentacions per donar a conèixer la riquesa literària de la seua obra.

Enric Valor va trobar en Rosa Serrano una editora entusiasta, que creia i es preocupava per la seua obra, convençuda com estava de la seua qualitat, com també ho ha fet amb altres escriptors i escriptores, publicaren o no en Tàndem.

La seua vessant d’escriptora, tot i no ser nombrosa, abasta quasi tots els camps de la creació des de llibres de text Gavina 1, Gavina 2 i Expressions peculiars de la llengua, passant per llibres adreçats al públic infantil, com Amanida de bruixes, Papers secrets, La domadora de somnis o El vell mariner, fins a arribar a llibres per a un públic adult, com el poemari Paraules de vidre, la novel·la Viatge i el llibre d’entrevistes Enric Valor: Converses amb un senyor escriptor.

Són incomptables els seus articles en revistes i premsa escrita sobre temes d’una ampla diversitat, però, sobretot de cultura i de llibres, de la nostra cultura i dels nostres llibres.
De Premis i reconeixements públics, es pot dir que també ha sigut guardonada amb el Porrot d’Honor de Silla, el Premi sor Isabel de Villena, el Premi Vicent Ventura, el Premi Lluís Carulla d’Actuació Cívica i el de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, entre altres.

El seu compromís cívic i polític ha format part del Consell Valencià de Cultura i ha ocupat la presidència de l’AEPV en diferents ocasions. Ha sigut una constant al llarg de la seua trajectòria pública, com també ho ha sigut la lluita de les dones com a companyes de camí i de vida. La seua militància feminista activa li ha fet reclamar en cada lloc on ha anat la importància que a les dones els era negat. I pel seu compromís amb aquesta lluita, ha format part de molts col·lectius de dones en diferents àmbits. Una lluita feminista que encara alimenta perquè ella és una dona de fidelitats.