Premis Plaça 2020

Premi Trajectòria Literària 2020

Manuel Molins

La Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2020 a la trajectòria literària al dramaturg Manuel Molins, per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre País.

Manuel Molins i Casaña naix a Alfara del Patriarca (Horta Nord) el 1946. Va ser fundador del Grup 49 de teatre, amb el qual va participar en el moviment de teatre independent. També ha estat membre del Consell Assessor de Teatre i de la Comissió de Dramatúrgia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de la Generalitat Valenciana.

Com explica Francesc Calafat, Manuel Molins és d’aquells autors extremament inquiets que escodrinya la realitat i amb ulls crítics la interroga per incidir en els problemes que ens preocupen i en el llenguatge amb què confegim el discurs.

No solament és autor de textos teatrals, sinó que també s’ha interessat per la direcció escènica i el muntatge d’espectacles partint de textos o poemes d’autors com ara Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Mercè Rodoreda o Arthur Rimbaud.

Ha publicat una trentena d’obres amb títols com ara Trilogia d’Exilis (1999), La Divina Tramoia (2002), Combat (L’última cinta de Maria Callas) (2006), Dones, dones, dones (2009), Els valents de Valor (2010), València, Hollywood, Iturbi (2012), Bagdad (Dones al jardí) (2015), Les veus de la frontera (2017) o Poder i santedat (Els Àngels de Sodoma) (2017), entre d’altres, i en té encara unes quantes més d’inèdites.

També és autor de molts assajos i treballs de reflexió teòrica teatral. Ha participat en diferents congressos i simposis nacionals i internacionals, i ha dirigit i estrenat més de trenta-vuit obres. A més, ha estat traduït al castellà, l’anglès, el francès, l’italià i l’eslovè, entre altres llengües.

La seua trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos premis com ara el Premi de la Crítica de teatre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Premi Octubre de teatre, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en vuit ocasions i el Premi Ciutat de València en dues ocasions. L’any 2018, la Generalitat Valenciana li va concedir el Premi d’Honor de les Arts Escèniques i també va rebre el Premi Miquelet d’Honor 2019 de mans de la Societat Coral El Micalet, entre d’altres.

Manuel Molins és un gran lluitador, l’excentricitat ideològica i estètica del qual, com explica Francesc Foguet, el manté en els marges de les tendències dominants dels vuitanta ençà i de les capelletes de poder i d’influència teatrals. En contrapartida, situa la seua escriptura en el centre de les preocupacions filosòfiques i les paradoxes polítiques i socials de la contemporaneïtat. No en va és considerat com un dels autors moderns més importants de la dramatúrgia catalana i digne mereixedor del Premi d’Honor 2020 de la Plaça del Llibre.

Premi Difusió 2020

Eva Dénia

La Plaça del Llibre de 2020 ha decidit atorgat el Premi a la difusió a la cantautora Eva Dénia, per la seua llarga, prolífica i sòlida carrera musical, així com la seua contribució a la difusió dels nostres escriptors i escriptores. També és un reconeixement a tants anys de feina ben feta.

Eva Dénia és una de les figures més importants del panorama musical valencià. La gandiana destaca no tan sols per la qualitat com a cantant, sinó que també per ser una guitarrista i compositora consolidada.

Des de l’Adéu Tristesa de 1999 fins a Els dies i les dones de 2018, han passat vint anys de carrera musical i un llegat de deu treballs. Com a l’artista valenta que ha estat, i que és, si exceptuem les tres incursions a l’obra de Brassens, la trajectòria artística d’Eva està marcada per uns continus salts mortals sense xarxa resolts amb una qualitat i professionalitat que res té a envejar amb els músics de conservatori. Autodidacta com ella mateixa s’ha definit, però forjada a còpia d’hores d’estudi i de dedicació, ha passejat exitosament per disciplines tan dispars com el jazz, la bossa, la chanson, la cançó d’autor i la música tradicional valenciana.

La cantautora gandiana és una de les veus més carismàtiques i versàtils de la música valenciana. Eva ha escrit, ha traduït i ha musicat textos d’escriptores tan nostres com Maria Beneyto o Lola Andrés entre d’altres. En l’àmbit de la cançó ha liderat l’espectacle ‘Sis veus per al poeta’, fruit d’un muntatge musicoteatral al voltant de l’obra de Vicent Andrés Estellés.

Ha estat reconeguda amb diversos premis com el Premi Ovidi Montllor, en dues ocasions, el premi Celler del Certamen Terra i Cultura i el premi Joan Climent de poesia de 2015, entre altres.

Eva Dénia ha donat veu als textos dels nostres escriptors i escriptores i els ha pujat als  escenaris més importants del nostre país.

Premi Trajectòria Editorial 2020

Publicacions de la Universitat de València

Un premi trajectòria implica sens dubte haver recorregut un llarg i exitós camí. Cent anys de llibres són molts llibres i també, molts anys. Actualment PUV compta amb un catàleg de vora 3.000 títols vius, un fons important on destaquen llibres emblemàtics com ara Manual d’ús de l’estàndard oral, Els parlars valencians o Fuster, llibre a llibre per citar-ne només uns quants exemples. A aquest fons s’afegeix també un ampli repertori de revistes que a hores d’ara estan plenament consolidades, Mètode, l’Espill o Caràcters fiquen a l’abast dels lectors i les lectores tot un món de coneixements amb un gran valor cultural. Amb el seu catàleg PUV ha contribuït de manera destacada a la normalització lingüística de la nostra llengua, la que compartim amb els territoris del Nord i les illes.

Al llarg dels anys l’antic Servei de Publicacions de la Universitat de València que amb els anys s’ha convertit en Publicacions de la Universitat de València ha demostrat una clara voluntat d’evolucionar i una gran capacitat d’adaptar-se a les noves realitats de l’edició i és per això que en els darrers temps ha emfatitzat el seu caràcter editorial, sense perdre mai la seua essència és a dir ser una editorial universitària i pública.

Servei, investigació i difusió són alguns dels seus objectius principals.

Servei a la comunitat universitària amb la publicació de manuals i materials per a la docència.

Investigació, amb l’objectiu de donar a conéixer els avanços que es realitzen en aquest camp en totes les branques del saber.

Difusió de la cultura en el sentit ampli de la paraula. La Universitat de València ha estat i és una institució de referència no només dins de l’àmbit acadèmic sinó també de l’àmbit social on ha jugat en nombroses ocasions un paper decisiu.

A més de parar atenció a la qualitat dels seus llibres, que inclou fons i forma i pels que ha rebut reconeixements i premis,destaquem especialment el seu compromís ferm i constant amb el sector editorial valencià.

Ha estat constant en la seua trajectòria recolzar i formar part de diferents associacions professionals i és per això que és membre actiu de l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Unión de Editoriales Universitarias Españolas, de la Xarxa Vives d’Universitats, de l’Asociación de Revistas Culturales de España i de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

Els diferents directors de PUV i els seus òrgans directius han aconseguit construir una editorial universitària sòlida amb una mirada llarga que apunta al món i de la que tots els valencians i valencianes podem estar ben orgullosos però també és fruit de la voluntat i l’esforç de les persones que hi treballen cada dia. 

Aquest reconeixement és per a totes les persones que formen i han format part d’aquesta editorial universitària i pública  i que han contribuït decisivament a què ocupeu un lloc destacat en el món de l’Edició i de la Cultura, les dues en lletres majúscules.