Quina obra de Fuster et representa?

blank

No vos sorprendrà que a un espai literari com aquest parlem del nostre polifacètic autor de Sueca, Joan Fuster. Si encara no saps que 2022 és #l’AnyFuster, i que hui celebrem el centenari del seu naixment, és que has estat tot l’any amb el cap a un forat. Què dir de Fuster, però, si està tot dit! Un personatge idealitzat, engrandit, convertit en mem, també. Però Fuster era, com tu i com jo, una persona amb complexitat i facetes. A setmanes perquè acabe l'(hashtag)AnyFuster, presentem aquest test per saber a quin Fuster t’assembles i quin llibre seu hauries de tindre a la teua prestatgeria. Comencem!

Quin aforisme triaries per a una samarreta?

A) Entre el bé i el mal, podríem aspirar a l’alegria.

B) Reivindiqueu sempre el dret a canviar d’opinió: és el primer que us negaran els vostres enemics.

C) Ningú no s’ha d’enganyar: dir “bon dia” ja és fer literatura.

D) Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres.

Què és el que més t’agrada de les falles?

A) El sentiment de germanor, l’ambient al carrer.

B) M’agrada llegir els llibrets fallers.

C) Res. Sempre que puc, fuig de València.

D) El sentit de la tradició valenciana.

Amb qui faries un café?

A) Carles Riba

B) Montserrat Roig

C) Xavier Casp

D) Manuel Sanchis Guarner

Admires molt un autor que has llegit. Què fas?

A) Intente imitar el seu estil en les meues creacions.

B) El difonc i recomane perquè més gent el puga descobrir.

C) Intente posar-me en contacte amb ell.

D) Estudie les seues influències per poder explicar el seu context.

Com t’agradaria que se’t recordara?

A) Pels meus escrits.

B) Pel meu sentit de l’humor.

C) Pels meus amics.

D) Per les meues aportacions al coneixement col·lectiu com a poble.

Una vegada fet el test, comprova quin Fuster eres:

MAJORIA A. EL FUSTER POETA

Joan Fuster, tot i estudiar Dret, publicà els seus primers volums de poesia. Una poesia existencialista i molt lligada al seu moment històric. Estàs de sort! Just enguany, l’Institut Alfons el Magnànim edita un volum amb la Poesia completa de l’autor.


MAJORIA B. EL FUSTER ASSAGISTA

Fuster s’autodefinia com a “especialista en temes generals” i va trobar en l’assaig el gènere perfecte per a la seua creació literària, reflexiva sobre el món que l’envoltava. Si lliges més Twitter que llibres i si sempre estàs disposat a mullar-te en la polèmica diària TT siga sobre vulcanologia o sobre geopolítica soviètica, un assaig de Fuster t’anirà bé. Has llegit Figura d’assaig (Comanegra)? Aquesta antologia se centra en el Fuster lector, el més ric i apassionant; el que conjuga el comentari històric i polític amb la seua passió central, la literatura, i més concretament l’assaig. Perquè Fuster és, per damunt de tot, una figura d’assaig.


MAJORIA C. EL FUSTER EPISTOLAR

Ja saps el que diuen, amic dels seus amics, reflexiu, curiós. En una època sense WhatsApp i sense correu electrònic, els autors de l’època de Fuster es comunicaven per carta, la qual cosa ens permet introduir-nos en la més absoluta intimitat per dotorejar què es contaven. L’editorial Tres i Quatre edita diversos volums amb la seua correspondència. Vos recomanem concretament Correspondència Joan Fuster 13: Max Cahner, una figura clau al món polític i editorial. L’últim noucentista.


MAJORIA D. EL FUSTER HISTORIADOR

Fuster va fer una gran tasca en la recerca historiogràfica de la identitat del poble valencià a tots els nivells: lingüístic, polític, econòmic, social. El seu títol més famós i que, potser se’t mire malament si admets no haver llegit, és Nosaltres, els valencians (Edicions 62). Si aquest #AnyFuster, aquesta obra no és la Noruega de 2022, potser haurem de repetir un any més d’homenatges a l’autor suecà.

Però com segur te l’has llegit, et recomanem una obra molt exitosa en totes les Places del Llibre. Concretament, el quart llibre més venut a la darrera Plaça del Llibre de Castelló, A casa Joan Fuster, de Salvador Vendrell (Onada Edicions). Una transmissió directa de les xerrades històriques -i de la vida en general- que ocorrien a casa de l’intel·lectual suecà.