Natxo Escandell Garcia

Quan Didín va entrar en aquella casa de París per cuidar la petita Florència, no podia saber que, molts anys més tard, el fill d’aquella xiqueta, Olivier, li preguntaria què feia ella a l’època per a ser antifranquista. Didín, resolta com era, va començar a enviar-li cartes, des de Benimodo fins a París, on li explicava algunes de les seues vivències que il·lustren la història dels valencians i valencianes de la segona meitat del segle xx. Esdeveniments durs i accions plenes d’esperança que Didín va saber transmetre sense acritud ni orgull, amb un somriure a la boca. Tal com era ella. Ara, podem llegir aquestes cartes delicioses gràcies a la generositat de Florència i a la tasca d’edició d’Empar Bria. A més, unes notes amenes de l’historiador Natxo Escandell ajuden a contextualitzar cada carta.

A Didín Puig no li agradava anar a escola, però en Lo Rat-Penat va trobar uns mestres ideals: Carles Salvador, Sanchis Guarner… Va estudiar Periodisme a París, on organitzava els recitals que han fet Història al teatre Olympia: George Brassens, Ovidi Montllor, Lluís Llach… En tornar a València, entre moltes ocupacions, va impartir les primeres classes de valencià al col·legi dels Jesuïtes; va treballar a la discogràfica Edigsa i com a assessora musical a TVE-Aitana; i es va jubilar sent guionista del Departament de Programes de Canal 9-TVV. Però de la lluita activa en favor del nostre País no es jubilà mai! Entre d’altres reconeixements, en 2017 va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural.

blank

Autor/a

Natxo Escandell Garcia

A Didín Puig no li agradava anar a escola, però en Lo Rat-Penat va trobar uns mestres ideals: Carles Salvador, Sanchis Guarner… Va estudiar Periodisme a París, on organitzava els recitals que han fet Història al teatre Olympia: George Brassens, Ovidi Montllor, Lluís Llach… En tornar a València, entre moltes ocupacions, va impartir les primeres classes de valencià al col·legi dels Jesuïtes; va treballar a la discogràfica Edigsa i com a assessora musical a TVE-Aitana; i es va jubilar sent guionista del Departament de Programes de Canal 9-TVV. Però de la lluita activa en favor del nostre País no es jubilà mai! Entre d’altres reconeixements, en 2017 va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural. Natxo Escandell és llicenciat i doctorat per la Universitat de València, amb una tesi sobre la història del nacionalisme polític valencià entre els anys 1974 i 1998. En la mateixa línia ha publicat diversos estudis. Actualment és professor de Geografia i Història a la xarxa pública d’educació valenciana. Ha estat becari doctoral tant a la Universitat de València com a la London School of Economics, a Londres. També és divulgador històric a les xarxes socials.

Títol

Cartes a Olivier. I tu què feies per a ser antifranquista?

Quan?

Dissabte, 12 febrer 2022 | 17:00

Editorial

Edicions 96 S.L.

Comprar llibre