Un dia digne de recordar

blank
La Plaça del Llibre de València mostra la seua plenitud i varietat a la segona jornada de la seua 9a edició. Activitats escolars, presentacions de llibres especialitzats, la continuació de la jornada del foment de la lectura a secundària, un concert musical i, sobretot, una plaça plena de lectors àvids de lectura; marquen el segon dia del festival de la literatura en valencià per excel·lència.
El matí va encetar-se amb l’emotiu recital A trenc d’alba amb les veus de Borja Penalba i Francesc Anyó, que recitaren poemes des d’Al Russafi fins Roís de Corella. Correlativament, tenia lloc la primera ruta literària, coorganitzada per l’Ajuntament de València i Fundació FULL.
La continuació de les Jornades del Foment per la Lectura del Cefire varen tindre lloc per la vesprada amb una àmplia participació, una trobada on es compartiren reflexions, inquietuds i passió per la lectura. Els organitzadors, membres del Cefire, valoren l’activitat com un èxit total ja que “s’han esbrinat múltiples experiències en l’aula per incentivar el gust per la lectura i el professorat ha fet molta autocrítica”.
Simultàniament, tingueren lloc diverses presentacions d’obres especialitzades com La predicació de Sant Vicent per les comarques de Castelló (Publicacions Universitat Jaume I), de Tomás Martínez. Aquesta obra resalta la importància d’aquesta figura de la cultura valenciana i la seua capacitat com a exaltador de masses en aqueixa època. “Aconseguia juntar a milers i milers de persones, era un fenòmen del mass mèdia del S.XIV”, afirmava l’autor de manera contundent a la taula redona. Obvietats (o quasi), de Tobies Grimaltos, editat per Publicacions de la Universitat de València, dedica les seues pàgines a la teoria del coneixement fent un repàs a 20 veritats (o quasi) que, segons l’autor “són uns valors dels quals no podem prescindir i la societats els te por i menyspreu alhora”.
Rosa Sanchis va donar a conéixer Isabel escrigué lo llibre (Bromera Edicions), en memòria i homenatge a Sor Isabel de Villena, “una gran desconeguda per a la societat valenciana”. Aquest document històric i literari reivindica la figura d’aquesta escriptora protofeminista i alguns dels secrets més amagats per la història. El mateix que va ocòrrer amb la representació que li ha atorgat la història a Ateneu de Nàucratis. Així, han volgut donar-li veu amb les traduccions recopilades a El sopar dels erudits (Publicacions Jaume I) els traductors Rubén Montañés, Jordi Sanchis i Jordi Pérez en aquesta “arma poderosa per a demostrar la vàlua de la cultura greco-llatina”.
S’arrodoní el dia amb el pas del cantant Àlex Blat per l’escenari de la Plaça, el qual va delectar amb les seues línies a una centena d’espectadors que cantaren a l’uníson peces del seu primer disc en solitari i algunes de la seua antiga agrupació, Tardor.