Una vesprada de cures entre llibres

blank
“Aquest és un llibre per a recuperar la fe en la humanitat”, així és com la periodista Laia Gordi presentava El manifest de les cures, un text de The Care Collective que Tigre de Paper tradueix al català. Aquesta definició, però, va sobrevolar durant tota la vesprada del dissabte 16 d’octubre a la Plaça Santa Clara de Castelló de la Plana. D’entre el variat programa que la Plaça del Llibre oferia aqueix cap de setmana, la vesprada de dissabte s’ajuntaven noms ben potents al voltant de les cures i el feminisme, veus amb un to de denúncia i reivindicatiu, però també veus amb esperança i referents amb la visió d’un futur millor.
Laia Gordi, que va anunciar que estava treballant en un llibre sobre maternitats feministes, presentava El manifest de les cures. La periodista va posar èmfasi en la necessitat d’una xarxa per a estimar i cuidar: “aquest llibre tracta de les cures universals, cures, necessitats des que naixem fins que morim, tant individuals, com col·lectives”.
Aquesta xarxa de cures es va veure a la següent presentació: l’autora i il·lustradora Paula Bonet presentava juntament la seua advocada Carla Vall L’anguila (Anagrama), el debut narratiu de la valenciana. Ambdues es mostraren emocionades de poder compartir espai acompanyades. Una emoció que es va notar latent a un públic massiu, amb l’aforament complet a la presentació i cua per a la posterior signatura.
“He parlat de la novel·la en àmbits més literaris, però aquesta presentació amb Carla és diferent”, va explicar Bonet, qui va agrair a l’advocada “saber-se víctima, perquè si no en prens consciència, no deixes de ser-ho”. La conversa entre totes dues va anar desgranant la novel·la i les violències que hi apareixen al text. A més a més, van anar eixint recomanacions d’altres autores com Rebecca Solnit o Nerea Barjola o altres obres per tal de conéixer la vida d’altres dones referents com és el cas del documental de Nevenka. “M’emocione perquè estant ací recorde tot el que hem viscut nosaltres dues, però també tot el que hem hagut de passar les dones en els últims anys”, va assenyalar Carla Vall.
blank
“Així i tot, L’anguila també té llum, està plena d’amor, per la pintura, per la terra”, ha conclòs Paula Bonet. Una idea que Minna Salami, la convidada internacional del festival també ha reafirmat a la seua intervenció final, en la conversa que ha mantingut a través d’intèrpret anglés-valencià amb Laia Gordi. Salami ha reivindicat la necessitat de més rebel·lió i més diàleg. Al seu llibre, traduït per l’editorial valenciana Sembra Llibres, L’altra banda de la muntanya, l’autora proposa un canvi de paradigma des del feminisme negre, un feminisme per a totes i tots, tal com ha emfatitzat Salami. “Llegiu llibres feministes de totes les parts del món. Ser feminista, ser lliure, és el millor que ens pot passar a totes i tots”, ha conclòs Minna Salami en un to també esperançador.
L’altra banda de la muntanya, el llibre traduït de Minna Salami, qui un dia abans també impartí una conferència a la Universitat Jaume I sobre la traducció del títol, continua a la venda a la Plaça Santa Clara, juntament amb la resta de llibres presentats i un munt de títols més fins al diumenge 24. Tot i que el festival de caràcter internacional acabe, la Plaça del Llibre s’alia amb la Fira del Llibre de Castelló i allarga el seu espai de venda.