Les editorials valencianes triomfen a la Plaça del Llibre

  • Les petjades del temps de Rosa Serrano (Balandra), es converteix en el títol més venut a l’acumulat de les Places del Llibre d’enguany.
  • A Castelló, lideren el rànquing de vendes les publicacions de la Universitat Jaume I i els autors convidats al Festival Literari
  • Els llibres presentats com a part de la programació encapçalen la llista de les obres més demandades

La Plaça del Llibre, el gran aparador literari de la tardor, ha demostrat sense ambages la vitalitat de les editorials valencianes i la qualitat i diversitat de la seua producció, on obres de no ficció, poesia i novel·les conviuen amb contes i volums de relats. Així es desprèn del rànquing de vendes tant de l’encontre de València, que enguany arribava a la 7a edició, com del de Castelló, que es va celebrar per primera vegada del 24 al 27 d’octubre i va comptar amb un festival literari amb autors de tot l’àmbit lingüístic. A més, aquesta llista d’èxits de vendes està dominada pels títols presentats com a part de la programació de la Plaça, que consolida així el seu paper de difusió i dinamització de la indústria de la paraula escrita.

No en va, el llibre més venut a la Plaça de València (i en termes absoluts el llibre més venut en l’acumulat de totes les Places del Llibre celebrades enguany), va ser Les petjades del temps (Balandra), les memòriesde l’editora Rosa Serrano, qui a més de presentar el seu llibre va ser guardonada amb el Premi a la Trajectòria Editorial de la Plaça 2019. La llista de títols més demandats pels visitants de la Plaça del Llibre de València segueix amb la peça infantil Empar, la becadeta i el ‘patiarcat’ de Fani Grande amb il·lustracions de Ramon Pla (Bromera) i el volum de relats La bona vida d’Adrià Espí (Edicions 96) que, de fet, va exhaurir els exemplars presents als expositors d’aquest gran encontre de la literatura en valencià.

La poesia també es colà entre els llibres més venuts amb les antologies Poesia completa, de Marc Granell i Defensa d’una forma, de Jaume Pérez-Montaner, editades per la Institució Alfons el Magnànim i presentades dins de la seua col·lecció de Poesia Valenciana Contemporània.

D’entre les novetats editorials presentades durant aquest encontre al cor del cap i casal, en les vendes destaquen: la novel·la històrica El mas de les ànimes de Vicent Josep Escartí (Bromera); i l’infantil El gegant de Merengue de M. Carmen Sáez Lorente amb il·lustracions de Toni Cabo (Edicions 96). Del gènere negre ha reclamat el seu espai a la Plaça la policíaca Em diuen Fletxa de Joan Carles Ventura (Alrevés Editorial).

En aquest repàs pels títols que van triomfar a l’aparador valencià, també trobem la novel·la Fotògrafa de núvols d’Anna Rubio i Fandos (Perifèric Edicions), Premi Narrativa Juvenil Benvingut Oliver 2018; els relats de Viure perillosament de Gemma Pasqual (Comanegra) i la novel·la juvenil, El senyal de Marta Meneu-Borja (Bromera).

I altra novetat editorial que va causar furor a la Plaça de València: El iaio a Nova York de Vicent Borràs (Aila Edicions) guardonat amb el Premi Altea 2019 que va estar presentat per l’editor i professor de la Universitat d’Alacant Joan Borja. Es col·loca en el rànquing, una vegada més des de 2016 en que va ser publicada, València no s’acaba mai de l’historiador Vicent Baydal (Drassana); i també la publicació de l’Editorial Afers Identitat(s) a la cruïlla d’Antoni Martínez.

Les publicacions de la UJI i el Festival Literari protagonitzen les vendes a Castelló

Quant a la Plaça del Llibre de Castelló, lidera el rànquing de vendes la jove poeta Aina Garcia-Carbó amb el poemari El cor heretge (Bromera), Premi València Nova Alfons el Magnànim de Poesia que va presentar en primícia. Trobem també dues constants entre els llibres més venuts: la prevalença de les publicacions de la Universitat Jaume I i la dels autors convidats al Festival Literari celebrat durant la Plaça de Castelló, una gran festa de l’escriptura que va rebre a creadors de tot l’àmbit lingüístic com Gerard Quintana, Martí Domínguez, Marta Pessarrodona, Alba Fluixà, Montse Barderi, Antoni Vidal Ferrando o Màrius Serra.

El segon llibre més demanat pels lectors presents a la plaça de Santa Clara de la capital de la Plana va ser Les invisibles. Educació afectivosexual des de les ciències socials de Laia Pitarch Centelles (Publicacions UJI). També s’inclou en la llista altres publicacions de la UJI, com ara L’assaig periodístic de Joan F. Mira signat per Sergi Serra Adsuara i El maurisme i la dreta conservadora a La Plana signat per José Luis Giménez Julià.

Com dèiem, el Festival Literari ha inclòs els seus protagonistes en la llista dels més venuts: el cantant de “Sopa de Cabra” Gerard Quintana, amb la seua novel·la Entre el cel i la terra (Columna), encapçala aquest apartat. Seguit de Marta Pessarrodona, qui a més de presentar el poemari Variacions profanes (Viena Edicions) i l’antologia A favor nostre (Godall Edicions), també va impartir una conferència als estudiants de l’UJI sobre la traducció literària. El rànquing continua amb Màrius Serra amb la novel·la Jugar-s’hi la vida (Àmsterdam Llibres). Per la seua banda, els autors Rafel Nadal i Sebastià Alzamora, entren al rànquing d’adquisicions amb El fill de l’italià (Columna) i Netedat (Proa) respectivament. També Aigües desprotegides d’Antoni Vidal Ferrando (Eumo) i La memòria de l’aigua de Montse Barderi (Columna).

Llocs destacats mereixen: l’escriptor valencià Martí Domínguez amb la recent novetat publicada per Proa L’Esperit del temps, on un científic nazi posa les seues investigacions al servei d’una política; la novel·la històrica Memòria dels vençuts de Francesc Mezquita i Borch (Onada) centrada en les conseqüències de la Guerra Civil Espanyola; i El mas de les ànimes (Bromera) la darrera publicació de Vicent Josep Escartí on presenta la història de les nostres comarques des del segle XVIII fins al XX, amb relats plens de realisme màgic adobat amb un bon grapat de costumisme rural.

La literatura infantil i juvenil fa la seua incursió en els títols més reeixits amb el conte Cotonet i les cinc carlotes d’Irene Verdú (Lletra impresa) i El senyal de Marta Meneu-Borja (Bromera),

I, finalment, completen el rànquing de vendes la Universitat d’Alacant amb Cuina i cultura del gust al País Valencià, de Jaume Fabregà; i Prosèrpina, publicat en valencià per Vincle, una faceta desconeguda de Mary Wollstonecraft Godwin Shelley, l’autora de Frankenstein.