La Plaça del Llibre de València es consolida amb alegria

La gran festa literària de la ciutat de València tindrà lloc a la plaça l’Ajuntament des del dimecres 27 d’octubre fins al diumenge 1 de novembre

La 9ª Plaça del Llibre de València és ja una realitat. El gran encontre de lectura en valencià va celebrar el dimecres, 27 d’octubre, la inauguració de la seua novena edició coincidint amb el lliurament dels Premis Plaça i els Premis Samaruc. Aquest gran parador literari de València tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament fins al dilluns 1 de novembre en una edició marcada per l’alegria ja que es reprenen les activitats infantils i es relaxen les mesures sanitàries. Aquesta fira del llibre en valencià, que en nou anys de vida s’ha consolidat a les principals ciutats del País Valencià (Alacant, Castelló i Gandia), l’any 2022 arribarà també a altres localitats, tal i com ha informat Jesús Figuerola a l’acte inaugural. Segons el president de Full, “les Places del Llibre són la constatació de l’existència d’una ciutadania desitjosa de llegir llibres en la seua llengua”, i açò és gràcies a la quantitat i qualitat d’escriptors valencians i el treball que ha fet el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

Durant les sis jornades de la Plaça d’enguany, els visitants no solament podran descobrir un bon grapat de novetats editorials per a omplir les prestatgeries, sinó que també podran gaudir de més de 70 activitats culturals programades: taules redones, presentacions de títols, contacontes, concerts, teatre… És per això que l’organització ha volgut destacar “l’alegria i la sensació de festivitat” que dóna recuperar aquest vessant tan important, ja que gran part de la programació de la Plaça del Llibre està enfocada al públic familiar. Però, els autors i autores seran els grans protagonistes amb la participació de vora 40 professionals de la paraula, quasi 60 editorials i més de 3.000 títols en valencià en venda.

Consulta ací la programació: https://placadelllibre.com/valencia/programa-llistat/

La primera jornada de la Plaça del Llibre de València ha destacat pels seus aires de jovialitat i il·lusió. El matí va començar amb l’actuació de la companyia Dunatacà amb la peça de dansa InCom adreçada a joves de l’institut Oleana de Requena. Al seu torn, la vesprada va estar marcada per la jornada de propostes de foment a la lectura en secundària, organitzada de la mà del CEFIRE, on es desenvoluparen estratègies per a afavorir la lectura dirigida al professorat de secundària escoltant els desitjos i necessitats dels més joves.

Simultàniament, tenien lloc les presentacions de diverses obres literàries. La Declaració dels drets de la dona i la ciutadana i altres escrits (Publicacions de la Universitat de València) de Laura Peris és el resultat del treball més emblemàtic d’Olympe de Gouges. Aquest treball no és sinó un dels molts textos que l’autora va publicar en defensa de les dones, alguns dels quals es recullen en aquest volum juntament amb alguns dels seus escrits polítics més representatius. Una obra necessària perquè, segons Peris “hi ha falta de deferència cap al sexe femení al món literari”. Seguidament, Josep Aparicio (Laia Pineda), va presentar junt a la periodista Amàlia Garrigós, El viatge d’Irta. La casa (A peu de pàgina), el primer audiollibre en valencià. Aquest és una obra distòpica adreçada al públic juvenil inspirada en els clàssics del gènere, però amb influència de les pel·lícules i sèries que dibuixen un futur postapocalíptic. Al seu torn, Josep Chaqués i membres de la Fundació Sambori presentaren Nosaltres, els primers moviments de l’escola valenciana, un recorregut per l’ensenyament públic, de qualitat i en valencià i la seua lluita.

A l’acte inaugural d’aquesta iniciativa varen lliurar-se els Premis Plaça 2021. Dolors Gimeno, Diputada de Normalització Lingüística va entregar el Premi Plaça de Difusió de la Cultura Valenciana a la Federació de Muixerangues. Anna M. Gascón, representant d’ACPV, va destacar la importància d’aquest premi ja que “la nostra cultura ha estat menyspreada des de sempre”. Les Muixerangues han estat, segons Gascón “un símbol d’au fènix que renaix de les cendres del perill d’extinció”. La Regidora d’Educació, Acció Cultural, Joventut i Migració, Maite Ibáñez, va fer entrega del Premi a la Trajectòria Editorial a l’editor Josep Gregori (Edicions Bromera). Per la seua banda, Àfrica Ramírez va reconèixer l’important camí empresarial d’aquesta editorial des de 1996, convertint-se en una de les editorials més importants en llengua catalana. D’aquesta manera, Josep Gregori va confessar que aquesta trajectòria implica “fer repàs i autocrítica com a editor durant 35 anys”. Finalment, el Premi de Trajectòria Literària atorgat a Antònia Vicens va ser entregat per la Secretària Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, la qual va subratllar la importància d’aquests projectes com Plaça perquè “són necessaris, descentralitzen i vertebren el territori”. Així, Antònia Vicens va manifestar que li emocionava que les seues “paraules premiades foren premiades des de València”.

A continuació, es varen concedir els Premis Samaruc de literatura infantil i juvenil, de l’Associació de Bibliotecaris Valencians, atorgats respectivament a Paco Esteve i Gemma Aguasca per Pandora du sort (Edicions del Bullent); i a Sònia Alejo per Cremallera (Edicions Bromera). El dia va finalitzar amb l’emotiva actuació de la Jove Muixeranga de València que va plenar de llum la plaça de l’Ajuntament de València en l’obertura de la 9ª edició de la Plaça del Llibre.

La Plaça del Llibre de València està organitzada per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). I és possible gràcies a la col·laboració d’Escola Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, Biblioteques Municipals de València, la Universitat de València i EMT. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.