La vicepresidenta Mónica Oltra visita la Plaça del Llibre per a participar en la presentació de la seua biografia

  • Publicat per Lletra Impresa, el llibre de Tomàs Escuder planteja un retrat assagístic de la vicepresidenta

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha visitat aquest dissabte 31 d’octubre la 8a Plaça del Llibre de València per a participar en la presentació de la seua biografia, publicada per l’editorial Lletra Impresa.

Sota el títol, Mónica Oltra o el compromís, el text, de Tomàs Escuder Palau planteja un retrat assagístic a propòsit de la dirigent política i fa un recorregut per la seua vida. A més, aquest volum compta amb un pròleg de Gustau Muñoz, un epíleg de Miquel Real i inclou un annex amb dues conferències inèdites i articles sobre diverses qüestions socials claus en la seua política i gestió de govern. El llibre forma part de la col·lecció Rara Avis, dedicada a “personalitats o esdeveniments històrics extraordinaris”, han indicat els responsables de Lletra Impresa.

“El personatge està exposat públicament, però aquest llibre et mostra a la persona”

“No sóc súper heroïna, només sóc una personeta. Els polítics som uns privilegiats perquè tenim l’ocasió de relacionar-nos amb persones que si no fóra per la política, no hauria pogut conéixer i per això vaig pensar que podia ser interessant que tot això quedara reflectit en un llibre. El llibre descriu el que l’autor ha vist des del seu punt de vista de qui sóc jo. Ser una persona pública genera moltes filies i fòbies, crea barreres. El personatge està exposat públicament, però aquest llibre et mostra a la persona”, ha afirmat Oltra durant la presentació.

L’obra fa una narració cronològica però també té salts en el temps. “És un projecte entranyable: parla molt de la meua mare (a la qual ara no puc veure molt per la pandèmia, així que m’alegre que haja pogut veure a veure la presentació), del meu germà, de les meues cosines… També hi ha un fantasma en el text, en paraules de l’autor: “la gran absència”, i és el meu pare”, ha narrat Oltra qui ha admés que llegint el llibre se li “saltaven les llàgrimes per tantes coses viscudes. Quan eres la bibliografiada és impossible que no et vinguen moltes emocions”.

L’autor aconsegueix “fer visible l’invisible”

“El poder sempre m’ha interessat com a estudi. Seria apassionant poder escriure la biografia de Mónica Oltra quan tinga noranta anys, quantes vivències haurà acumulat…”, ha explicat Escuder en una carta llegida per la seua filla. Per la seua banda, Gustau Muñoz, que no ha pogut assistir a l’acte per qüestions sanitàries, ha enviat també un text en el qual subratllat que la biografia “és una aproximació sincera i honesta d’una dona excepcional que va arribar a la política en un moment just”

Com ha apuntat Miquel Real sobre Mónica Oltra “s’ha escrit molt, però no s’havia escrit sobre el seu entorn, les seues amistats, la seua etapa formativa, el seu naixement a Alemanya… L’autor volia contar els detalls de la vida d’una dona que ja forma part de la història d’aquest país”. Així, com ha relatat el responsable de l’epíleg, durant el procés de documentació, Tomás Escuder “es converteix en una ombra de Mónica: l’acompanya a reunions del partit, a mítings, viu ‘un dia en la vida de Mónica Oltra’. I acaba creant un punt de vista molt diferent dels tòpics de com és i qui és Mónica Oltra. Oltra arriba a la política amb les samarretes i aquest llibre li lleva aqueixes samarretes, quitació a la política i deixa a la persona. L’autor aconsegueix fer visible l’invisible”.