“Llegiu teatre, llegiu teatre!”: la Plaça del Llibre de València reivindica la dramatúrgia

EL Premi a la Trajectòria Literària 2020 dels Premis Plaça ha estat Manuel Molins, el primer dramaturg guardonat amb aquest premi

Les dues primeres vesprades de la Plaça del Llibre de València han posat en valor el teatre premiat amb diversos actes com ara una presentació doble de l’editorial Bromera entre Hotel Fontana, del cantant Pau Alabajos, i Perquè t’estime que si no…, de Carles Alberola, una conversa amb el dramaturg premiat pels Premis Plaça a la Trajectòria Literària 2020, Manuel Molins, o la presentació del I Certamen fARSA de textos de microteatre a càrrec d’Edicions Aïllades.

“Llegiu teatre, llegiu teatre” és el que no ha deixat de repetir Manuel Molins durant la huitena edició de la Plaça del Llibre de València, que se celebra fins diumenge 1 de novembre amb totes les mesures sanitàries adients. Molins ho repeteix una vegada rere altra. Dimecres, en una conversa plena de complicitats amb l’actriu Rosana Pastor i, més tard, en el seu discurs d’acceptació del Premi a la Trajectòria Literària 2020. Dijous tornà a incidir en la presentació del I Certamen fARSA d’Edicions Aïllades: “reunim-nos per a llegir teatre. El teatre no vol individualitats, sinó col·lectivitats”.

Preguntat per Rosana Pastor, Manuel Molins explicà que el seu teatre procura donar veu qui no la té: “és per això que les dones tenen un paper important en els meus textos. M’interessa molt l’altra mirada, la dels migrants que no són acollits, per exemple, o la de les sexualitats no admeses pel cànon”.

L’autor de Poder i santedat, obra que s’està representant actualment al Teatre Principal de València, va reivindicar en la coversa amb Pastor el teatre contemporani en valencià perquè “no som menors en la dramatúrgia europea” i féu referència a Joan Fuster com la persona que li demostrà que també hi havia bona literatura en valencià. 

Dimecres també, just abans de la conversa entre l’actriu i el dramaturg, l’editorial Bromera va presentar dues obres de teatre premiades també en una conversa entre els autors i l’editor Gonçal López-Pampló. Pau Alabajos parlà del teatre documental que assoleix amb Hotel Fontana, Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi, un diàleg teatral que recrea un episodi sagnant en la història europea com fou l’assassinat d’uns 8.000 musulmans a Srebrenica per part de les tropes del general serbi Ratko Mladic i davant la inacció dels cascos blaus. Carles Alberola, actor, dramaturg i director teatral, va parlar de Perquè t’estime que si no…, Premi de Teatre Palanca i Roca – Ciutat d’Alzira, una comèdia sobre la erosió que el pas del temps provoca en les relacions de parella.

I també sobre premis de teatre, durant la vesprada del dijous 29 d’octubre, la Plaça va ser l’escenari de presentació del I Certamen fARSA de textos de microteatre, organitzat per Edicions Aïllades, en un acte a càrrec del mateix Manuel Molins i de l’editor balear Ramon Mayol.

Com expliquen els responsables d’Edicions Aïllades, aquest certamen naix “amb l’objectiu d‘impulsar la creació de textos escènics de peces breus entre dramaturgs i dramaturgues, tant novells com professionals”. En aquesta primera edició, la temàtica de les obres girarà al voltant de les fruites i hortalisses, “com un acte d’adhesió a la commemoració de la resolució de l’Assemblea General de l’ONU que designa l’any 2021 com a Any Internacional de les Fruites i Hortalisses”. El textos seleccionats seran premiats amb la publicació en la col·lecció fARSA de dramatúrgia d’aquest segell. A més, el millor treball tindrà una dotació econòmica de 300 euros.

En aquest sentit, Manuel Molins, que anuncià que col·laboraria amb els responsables del certamen, va reivindicar l’edició i promoció dels textos teatrals: “No es compren tants llibres de teatre com d’altres gèneres, per això crec que és necessari defensar que el teatre també es pot llegir, que els llibres també poden ser de teatre”. I és que, com va explicar Ramon Mayol, “és complicat i dur editar llibres i més fer-ho en una illa com Eivissa, que no és especialment coneguda per la seua vida literària. Els inicis són difícils, però ja portem 8 anys. Jo tinc confiança que el projecte tirarà avant amb èxit i que aquesta és una aventura que es consolidarà”.

“Ens trobem davant d’un certamen de teatre curt”, apuntà Molins, ja que les peces han de poder ser representades per un màxim de tres actors i tindran una durada no superior als 15 minuts.

A més, com apunta Molins, es buscarà un jurat paritari perquè “és fonamental incorporar la mirada de les dones” al món dels concursos de dramatúrgia. L’editor illenc defensà que aquesta iniciativa editorial haja nascut “a la perifèria. ¿Per què no? No tot ha d’eixir de Barcelona”. Així, el dramaturg ho emfatitzà: “ajudarà a combatre eixe aïllament que pateixen les Illes Balears i a crear vincles amb altres territoris amb els quals ja es comparteix llengua”. A més, aquesta edició de la Plaça del llibre també va acollir la presentació del tercer volum de la col·lecció Quaderns d’artista: Animàlia. Una faula massa real, de Ramon Mayol qui va estar acompanyat pel poeta i fotògraf Andrés Ferrer Taberner.

D’altra banda, gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, amb la compra de llibres a la Plaça, els lectors tindran un 50% de descompte en obres de teatre del Principal i el Rialto.