Mestres republicanes: Carmen Agulló presenta dues obres sobre les mestres valencianes de la Segona República

Publicacions de la Universitat de València (PUV) s’ha estrenat a la huitena edició de la Plaça del Llibre de València amb dues obres sobre mestres valencianes republicanes: Mestres valencianes republicanes, de Carmen Agulló, i Mestres de mestres, de la mateixa autora amb Blanca Juan Agulló. A l’acte hi han participat ambdues autores i Adela Costa.

Mestres valencianes republicanes explica la biografia de cinc dones valencianes que foren mestres durant la república. L’autora, Carmen Agulló, ha confessat que no fou fàcil triar només cinc dones. Les triades, però, representen diferents vessants dins del perfil de dones i treballadores de l’escola pública a la Segona República. Així, trobem Francisca de Asís Sanchis Ferrer -Paquita Sanchis-, mestra rural que reinvindica l’educació arrelada al territori; Guillermina Medrano en un vessant més polític, que arribà a ser la primera regidora de l’Ajuntament de València; Enriqueta Agut, feminista també molt activa políticament; Empar Navarro, que reivindica l’escola en valencià; i Carmen García de Castro, que defensà la llibertat també en la lectura de les dones.

Adela Costa, també de la Universitat de València, ha recalcat que el llibre relata com s’integren les dones en l’àmbit educatiu en aquesta època, el valor que aporten, com enriqueixen l’educació d’aleshores i també l’immens esforç que han de realitzar per tal de poder participar activament dels canvis que es dugueren a terme. “Les dones ací reflectides suposen dues perspectives, la de gènere i també la de la part dels vençuts”, ha afirmat en referència a l’exili, la repressió, la presó o l’abandonament de l’ensenyament a què moltes de les protagonistes del llibre es veieren abocades.

Carme Agulló, que ha estat el nexe entre les dues obres presentades, ha introduït Mestres de mestres parlant del tipus d’escola que defensava la Segona República: “els plantejaments de la República per a l’escola són els que continuem defensant hui dia: una escola pública, laica, en valencià, inclusiva i arrelada al medi ambient”.

Per la seua part, Blanca Juan Agulló ha explicat que Mestres de mestres és una obra que recorre la història de l’Escola Normal de Mestres de València, oberta el 1867 i amb un segle i mig de formació de les mestres que han ensenyat a l’escola valenciana. Juan Agulló ha emfatitzat el component d’innovació pedagògica que suposava una institució on algunes de les protagonistes de Mestres valencianes republicanes tingueren un paper molt rellevant.

Ambdues obres les edita Publicacions de la Universitat de València, Premi a la Trajectòria Editorial 2020 dels Premis Plaça.