‘Nosaltres editem’: la Plaça del llibre reivindica a les dones del sector amb un cicle de converses intergeneracionals

Maite Simón (Publicacions de la Universitat de València), Carme Pinyana (Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I), Mercé Pérez (Sembra llibres), Dolors Pedrós (Edicions 96) i Mercé Climent (Lletra Impresa Edicions) intercanvien experiències moderades per Àfrica Ramírez (AEPV i Balandra).

Dones lectores, dones escriptores, dones llibreteres… i dones editores! Aquest 29 d’octubre, la 8a Plaça del llibre ha reivindicat la figura de les dones dins de la indústria del llibre amb la taula redona Nosaltres editem, una sessió de converses en les quals han participat professionals de diferents generacions i especialitats. Aquestes xerrades, que han tingut lloc a la Plaça de l’Ajuntament, han comptat amb Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) i editora de Balandra, com a moderadora.

Han obert foc Maite Simón (Publicacions de la Universitat de València) i Carme Pinyana (Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I), qui han compartit amb el públic les característiques i potencialitats de l’edició Universitària. Així, Simón ha destacat que el seu camp de treball abasta “des de manuals a assajos, títols per a adults”. Per a Pinyana, la diferència fonamental amb les editorials generalistes és l’absència de “literatura de creació. Nosaltres tenim estudis, anàlisis, investigacions…”. De fet, arribats a aqueix punt, la representant de PUV ha assenyalat que la seua és “una institució pública i tenim una obligació moral de publicar uns certs projectes que no podrien publicar editorials privades”. Igualment, també ha subratllat que les seues col·leccions també inclouen coedicions amb altres universitats o fins i tot amb editorials privades.

D’altra banda, Pinyana ha aprofundit en un repte al qual s’enfronten aquests serveis universitaris: “els nostres originals vénen de la investigació acadèmica i cada vegada us demanen més títols en línia i en obert. Gestionar aquesta demanda és una de les grans tasques que tenim al davant”.

A continuació, ha arribat el torn de Mercé Climent (Lletra Impresa Edicions) i Àfrica Ramírez. En el seu cas, s’han centrat en els projectes de col·laboració entre editorials. Així, Climent ha destacat que aqueixos treballs en comú li han servit per a “aprendre molt i intercanviar experiències”. A més, ha subratllat que és una manera de conéixer millor “aqueix camp tan xicotet de les llibreries que treballen el llibre valencià i que ho tracten amb afecte”. Per part seua, Ramírez ha comentat que aqueixa tasca col·laborativa “sempre enriqueix”, però que és necessari identificar molt bé quines tasques són les que tenen més sentit fer en comú “per exemple, les qüestions de promoció, comercialització, però no la selecció de textos”.

Per últim, Mercé Pérez (Sembra llibres) i Dolors Pedrós (Edicions 96) han conversat sobre què suposa per a elles la tasca editorial i com van decidir endinsar-se en aquest sector. I és que, malgrat pertànyer a dues generacions diferents i haver entrat en el món de les impremtes en moments històrics i vitals diferents – Pedrós va llançar el seu editorial com una manera de reinventar-se professionalment mentre que Pérez es va unir a Sembra res més acabar la Universitat—, ambdues ha coincidit que en aquesta professió “fas camí sobre el camí, vas aprenent a poc a poc. L’important és arribar al mercat, fer lectors”, ha explicat Pedrós. En aquest sentit, Climent ha ressaltat les iniciatives formatives impulsades per l’AEPV: “són espais meravellosos per a preguntar i aprendre”.

D’altra banda, Pedrós ha defensat que, per a ser una bona editora “cal que t’agrade llegir i els llibres, que hages llegit i tingues una cultura literària mínima”. També ha destacat “la passió per la llengua, per llegir en català”. “Amb Sembra he fet dels llibrers la meua vida professional, ja eren part de la meua vida personal”, ha afegit Pérez.