Premis Plaça 2018

Premi Trajectòria Plaça del Llibre 2018

Isabel-Clara Simó

La Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2019 a la Trajectòria Literària a l’escriptor Jaume Pérez Montaner, per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país.

Isidor Cònsul el defineix de la següent manera: “Jaume Pérez Montaner és música reposada, una veu fosca, la rialla neta i un capteniment de tranquil·litat. El tipus d’home de lletres fet a l’anglesa, abillat amb aquell punt d’elegància d’esperit, discreta i serena”.

Ha sigut guardonat en múltiples ocasions. Entre altres distincions, compta amb el Premi València de Literatura (1979), per Museu de cendres; el Premi Ciutat de València de Poesia (1985), per L’heura del desig; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1993), per Màscares; el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia (1993), per Fronteres; el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1995), per Fronteres; el Premi Ausiàs March de Poesia (1995), per L’oblit; el Premi Benvingut Oliver de Poesia (2008) i el XX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians de Poesia (2010), per Solatge; el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot (2013), per La casa buida, i el Premi Jaume Fuster 2014 de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, per la seua important trajectòria.

Poeta i crític, “reclama per a la poesia el reconeixement de la seva capacitat de condensar, en uns sols mots, el sentit d’un passat que, quan era present, es resistia a ser escrit tant com a ser admès”, com explica Antoni Martí, i així ho demostren els seus nombrosos poemaris.

Amic personal i admirador de Vicent Andrés Estellés i de Joan Fuster, ha publicat diversos treballs sobre els autors, com ara: El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009); així com l’edició de Contra el nacionalisme espanyol (1994), de Joan Fuster; o Mural del País Valencià (1996), de Vicent Andrés Estellés.

Cal destacar el seu compromís amb la literatura, la llengua catalana i els escriptors durant la seua etapa de president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Com la seua tasca de traductor, que inclou textos de Barbara Kingsolver o Wallace Stevens i, amb Isabel Robles, d’Edgar A. Poe, Anne Sexton i E. E. Cummings. I també la de docent com a professor del Queens College, de la City University of New York, del Lewis and Clark College, de Portland, i de la Universitat de València.
Un premi molt merescut a aquest gran lluitador contra l’oblit ja que, com explica ell mateix: “Qui no ha begut la suor de les mans renegrides / mai no serà dels nostres. / Qui no ha sentit la fredor de la desfeta / no podrà dir-se humà.” No en va és considerat com un dels autors moderns més importants de la literatura catalana.

Premi Difusió Plaça del Llibre 2018

Plaerdemavida

Plaerdemavida, com ja sabem, és un personatge fonamental a la novel.la Tirant lo Blanc. Donzella a la cort de Constanstinoble, Plaerdemavida és una dona jove, intel.ligent i divertida que, amb els seus enginys, fa de mitjancera entre Carmesina i Tirant al mateix temps que intervé en la unió d’altres parelles.

Això no obstant, a banda de ser un personatge cabdal dins la nostra literatura, és també el nom d’un programa de televisió, i també de ràdio, de la recentment (re)nascuda, radiotelevisió pública valenciana.

Plaerdemavida, com el personatge, és també simpàtic i entremaliat. Juga amb les complicitats entre el lector i l’obra, o l’escriptor, o l’escriptora, i ho fa allunyada dels perfils solemnes i les frases ampul·loses que hem hagut de patir en algun programa “de llibres” de l’extinta canal 9. Us recordeu del Faro d’Alexandria? En Plaerdemavida els protagonistes són els llibres i el ric i divers univers que el fan possible.

I si a l’obra de Martorell Plaerdemavida és l’element clau de la relació amorosa entre Tirant i Carmesina fins al punt d’animar-los a estar junts i fer el que  calga, també el programa de ràdio i de televisió procura establir una relació, si no d’amor almenys sí d’estima i confiança entre l’escriptor o escriptora, el llibre i el públic lector.

Plaerdemavida fa un poc com l’altra plaerdemavida, el personatge literari. Presentar, bastir ponts i establir lligams entre els escriptors i els lectors. Ajudar a fer que el públic conega les novetats editorials en la nostra llengua i que entre totes i tots descobrim una literatura pròpia, diversa i rica.

Plaerdemavida també ens acosta als llibres, escriptors, il·lustradors i, en definitiva, a tot allò que configura el complex ecosistema literari. Perquè Plaerdemavida és, com molt bé diuen les persones que el fan possible, un programa dolç sobre literatura, presentat per Maria Josep Poquet i dirigit tant a gent lectora habitual com als lectors primerencs en valencià. 

I és justament per açò, pel seu compromís amb el foment del llibre i la lectura en la nostra llengua, pel que la Plaça del Llibre, en la seua sisena edició, vol reconèixer el treball dut a terme pel programa, i per totes i tots els qui el fan possible, amb el guardó a l’ús social del valencià.