Trencar el caràcter inèdit de Carmelina: presentació de ‘La meva cambra més estimada’

  • L’any 2020 és el triat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a difondre la figura de l’escriptora valenciana Carmelina Sánchez-Cutillas
  • Matèria de Bretanya, de l’autora, entre els deu llibres més venuts de la Plaça del Llibre de València
L’autor, Luis del Romero Sánchez-Cutillas, va signar l’obra després de la presentació

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va decidir dedicar la figura de l’Escriptora de l’Any 2020 a l’autora Carmelina Sánchez-Cutillas i a la Plaça del Llibre de València no podia faltar aquesta novel·lista, historiadora i poetessa valenciana. Sánchez-Cutillas va estar present de dues maneres en aquest festival literari celebrat del 28 d’octubre a l’1 de novembre: a través de la seua obra, convertint-se Matèria de Bretanya (Edicions Tres i Quatre) en un dels deu llibres més venuts, i també a través de la presentació de La meva cambra més estimada (Vincle Editorial), obra que signa el fill de l’autora, Luis del Romero Sánchez-Cutillas.

“Aquest llibre és una guia per conéixer Carmelina. Dona claus al lector perquè puga passejar per la cambra que més estimava ma mare, la biblioteca”, afirmà l’autor, que presentà La meva cambra més estimada. La biblioteca de Carmelina Sánchez-Cutillas acompanyat de l’editor de l’editorial Vincle, Manolo Gil.

Aquesta obra compta amb textos de la mateixa autora, testimonis, imatges i records. Segons l’autor també conté diferents capítols sobre la València de Carmelina, “amb llocs on ella va viure i va treballar”, sobre el procés de creació de Matèria de Bretanya o sobre el motiu pel qual l’escriptora valenciana deixà d’escriure.

Presentació entre l’autor i l’editor, Manolo Gil

Per a un fill és difícil escriure sobre una mare, per això l’autor ha fet un exercici de distanciament. Les crítiques que ens han arribat és que potser l’esperaven més emotiva, però l’autor ha decidit allunyar-se”, va explicar l’editor. 

Ambdós, tant l’autor com l’editor, van aprofitar per a agrair a l’AVL la difusió que s’estava fent de la figura i obra de Carmelina Sánchez-Cutillas aquest any i anunciaren la creació d’unes guies didàctiques sobre l’autora, a més d’una ruta Carmelina per València, amb la lectura d’alguns dels seus textos i la intenció de l’AVL de publicar tota l’obra d’aquesta autora valenciana. “Carmelina també té obra política, historiadora. Fa onze anys que ens va deixar i llevat de Matèria de Bretanya i un poemari, pràcticament tota la seua obra està inèdita. Hem de fer força perquè es publique i trencar aquest caràcter inèdit”, incidí Manolo Gil.